Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Årskrönika: År 2020 med Ronnie Sahlén

Ronnie Sahlén har figurerat flitigt på Nära under 2020. Med jämna mellanrum har Ronnie gästat Bergsgatan och skapat mysig stämning i IOGT-NTO lokalen. Ronnie och jag har hittat varandra och följts åt flera gånger under året.

Den 25 mars var det Herrarnas afton i Gullängets kyrka. Coronapandemin hade kommit till Örnsköldsvik, så det blev ett stort ras i publiktillströmningen som stannade vid 27 stycken. Det hindrade dock inte veteranen Hasse Andersson, att utropa att det var den bästa ”Herrarnas Afton” någonsin och givetvis var Ronnie Sahlén den bidragande faktorn. Samspelet med kantor Lina Sundqvist gjorde aftonen till en dundersuccé.

Hädanefter gällde det att lägga ut musiken direkt på nätet, eller att flytta musiken utomhus, för att minska risken för smittspridning. Under april gjorde vi två nätcaféer på Bergsgatan vilka lades ut på Facebook och Youtube.

Ronnie med sitt stora varma hjärta tänkte på att de äldre på Myrtengården i Bredbyn kunde behöva piggas upp med lite lättsam underhållning, så den 11 maj ställde han upp musikanläggningen på innergården. Några kom ut och satte sig på behörigt avstånd, medan de flesta satt på balkongerna eller stod i fönstren. Fart och fläkt blev det och nog svängde det bra när Ronnie kom loss i ett 5 minuter långt Sven-Ingvars medley.

Den 1 juli fick jag en heldag med Ronnie, då han skulle sjunga i Nacksta. Ronnie hade blivet inbjuden av Yvonne Berglund, som jobbat på ABF i Järved. Hon kände till Ronnie från den tiden.

I bilen pratade Ronnie och jag mycket om hur det var förr då han kuskade land och rike runt och sjöng på danser i duon ”Ronnie & Göran”. Vi kom också in på Jan Sparring och Ronnie berättade att han själv bott på Söder 7-8 år. Jag som skarpt gillar Ronnies andliga sånger, undrade om det inte skulle gå att göra ett musikprogram med enbart Jan Sparrings sånger. Ronnie tände på idén och så blev det först en ”Jan Sparring-kväll” på Bergsgatan, innan det den 7 oktober i Gullängets kyrka blev en kväll där över 10000 kr gick till Operation Smile. Kvällen blev uppmärksammad i Radio Västernorrland och Ronnie fick i direktsändning sjunga ”Ovan där”.

Efter det har jag tillsammans med Ronnie medverkat i två program för Radio Nolaskogs. Första programmet handlade om ”Jan Sparring” och det andra om ”Ronnies skivor”, vilka alla är slutsålda. Ronnie har lovat att komma ut med en ny skiva, så med spänning ser jag fram mot 2021 och att det då åter skall öppnas upp för musiken på Bergsgatan och överallt annorstädes.

Kjell Larsson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel