Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arsenikvatten i Åstorp hemlighölls

Dräneringsvattnet från Hyllingevallen i Åstorp innehåller höga halter av arsenik, skriver Helsingborgs Dagblad på nätet. I över en månad har kommunen känt till arsenikhalten i vattnet, men uppgifterna har hemligstämplats och boende i trakten har inte informerats.

"Arsenikhalterna är MYCKET höga. hur ser det ut i reningsverket?" står det bland annat i de hemliga mötesanteckningarna.

Kommunalrådet Ronny Sandberg (S) har tidigare hävdat att det inte finns några gifter i vallen. Han säger till tidningen att han inte medverkat i beslutet att hemlighålla uppgifterna, och att han inte uppfattat att arseniken innebär någon fara att vistas i området.

Hade vi fått höra att det var livsfarligt hade vi ju fått signalera. Där vi har påträffat arsenik är i en dräneringsledning, det är inget område människor kommer åt. Vi får ha lite mer vetskap först annars riskerar vi att haussa upp en omotiverad skräckkänsla, säger Sandberg till tidningen.