Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arrestpersonal misstänks för brott

Annons

Sju anställda vid polisarresten i Mölndal misstänks för brott, skriver gp.se.

Jag gör bedömningen att det har pågått en verksamhet där man inte kan utesluta att det har begåtts brott. Om det är frågan om tjänstefel eller något annat, får den fortsatta utredningen avgöra, säger Bertil Claesson, chef för kriminaljouren dit arresten hör.

Förundersökning har inletts i två av totalt fyra ärenden. De två poliserna och de fem civilanställda vakter har blivit omplacerade.

Vad för typ av brott de sju anställda misstänks för vill Bertil Claesson inte uppge.

Det kan jag inte gå in på, säger han till TT. Jag fick information om att man kan misstänka att det förelåg någon form av brottslig handling. Det har jag överlämnat till disciplinenheten och där hanteras det, säger han vidare.

Enligt Göteborgs-Posten ska flera personer ha upplevt omänsklig och förnedrande behandling på arresten i Möndal. I veckan anmälde den 37-åriga kvinnan som dömdes för brott mot griftefrid sedan hon förvarat skelettdelar i sin lägenhet arresten till justitieombudsmannen (JO). Ytterligare en kvinna ska ha upprättat en JO-anmälan. Kvinnan uppger för tidningen att hon bland annat ska ha tvingats vara utan kläder i tre dygn.

Det är högst ovanligt. Det är bedömningar som kan göras från fall till fall beroende på hur självmordsbenägen en människa är, säger Bertil Claesson.

Enligt Claesson finns det sannolikt fler anställda vid arresten som under 2012 blivit anmälda till den disciplinära enheten.

Det är en utsatt verksamhet, ett personintag. Det ställer krav på dem som arbetar där - att kunna hantera det här på ett bra och professionellt sätt, säger han.

Mer läsning

Annons