Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ärofyllda Ingrid Thulin–stipendiet utdelat inför stor publik

Under Nipyrans "Festliga fredag" hölls utdelningen av Ingrid Thulin–stipendiet. Inför en stor publik klev årets stipendiat, Natalie Sundelin, upp på scenen utanför Citygallerian och mottog utmärkelsen. Årets utdelare var den välkända skådespelaren Ewa Fröling.

– Jag kan knappt tro att det är sant. Självklart är det en stor ära att få ta emot det här priset, säger Sundelin.

Ingrid Thulin–stipendiet delas sedan 2008 till ung skaparkraft i Ådalen. Att det blev just Natalie Sundelin motiveras av juryn med "hennes kärlek till teaterns gestaltning av människornas villkor och en obändig lust till att spela teater". Just nu ligger hennes intresse i genusmedveten gestaltning.

– De flesta stora verk är skrivna av män och för män. Därför tycker jag att det skulle vara roligt att få spela Hamlet och få tampas med hans problematik, säger Sundelin.

Än så länge finns ingen klar bild av vart hon vill ta sig med sitt skådespeleri. Det finns ingen speciell scen hon vill stå på. Drömmen är snarare att få jobba med människor hon kan lära sig av och att utvecklas som skådespelare.

– Jag vill kunna berätta alla sorters historier. Därför tror jag att jag aldrig kommer att räkna mig som fullärd. Det tar aldrig slut på livsöden, säger Sundelin.

I går spelade hon på Kulturbygdens scen i hamnmagasinet. Tillsammans med de andra medlemmarna i teatergruppen Variant turnerar Sundelin runt om i Sverige med föreställningen "La Strada del Amore". Efter stipendieutdelningen bär det av mot Karlstad och Östervallsskog.

– Jag ville spela i min hemstad, Sollefteå, och det här var ju ett ypperligt tillfälle. Förutom här spelar vi även runt om i Värmland och i Malmö, säger hon.

Hennes skådespelarkarriär började långt tidigare. Uppväxten i Björkå och Forsmo ägnade hon åt att klä ut sig, sjunga, dansa och skriva. När hon var tio år gjorde hon en uppsättning av Robin Hood, tillsammans med sina kompisar. När familjen flyttade in till Sollefteå växte Intresset för teatern. Efter ett år på GB–skolans estetprogram bestämde hon sig för att satsa högre och sökte sig till Stockholm.

– Egentligen fick jag inte åka ner för mina föräldrar men jag gjorde det ändå, i smyg. Jag gjorde proverna och kom in. Så jag flyttade ner och började på Kulturama.

Efter gymnasiet tog hon en paus från skådespeleriet och flyttade till Spanien. Efter en tid insåg hon hur mycket hon saknade skådespeleriet och kom tillbaka till Sverige. Nu pluggar hon på teaterhögskolan i Malmö. Till hösten återvänder hon dit för att fortsätta sin utbildning.