Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Armén jagar kidnappare i Colombia

En enhet inom Farc-gerillan misstänks ha kidnappat guvernören i Caqueta-distriktet i södra Colombia. Armén har satt i gång en offensiv för att frita guvernören.

Guvernören Luis Cuellar kidnappades i sitt hem natten till tisdagen. Kidnappningen visar att Farc, trots att gerillan är svagare än på flera årtionden, fortfarande har kapacitet att utföra avancerade attacker. Beväpnade gerillamän klädda i militäruniformer sprängde sönder dörren till hans hus. De dödade en polis i vaktstyrkan och tvingade in guvernören i ett väntande fordon.

På tisdagen hittade polisen det utbrända fordonet som använts vid bortförandet på en lerig väg som ledde in i djungeln nära Florencia, huvudorten i Caqueta.

Myndigheterna säger att det var Teofilo Forero-enheten inom Farc som utförde kidnappningen. Förutom guvernören håller Farc även 24 soldater fångna.

President Alvaro Uribe, som med uppbackning från USA fört en militär offensiv mot gerillan, sade att militären och polisen måste göra allt för att frita Cuellar. Uribe har vägrat inleda en politisk dialog med Farc, som har uppskattningsvis 7 000 medlemmar.