Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Armén in i Jos efter nya oroligheter

Annons

Sedan närmare 200 människor dödats i nya sammandrabbningar mellan muslimska och kristna grupper i Jos i Nigeria lät vicepresident Goodluck Jonathan på tisdagen skicka trupper till staden.

Militären har gått in i samverkan med polisen för att normalisera läget, sade regeringens säkerhetsrådgivare Sarki Mukhtar i Abuja. Han tillade att landets högsta säkerhetschefer har fått order att bege sig till Jos för att bedöma situationen där.

President Umaru Yar'Adua vårdas på sjukhus i Saudiarabien och vicepresidenten har tills vidare tagit över statschefens befogenheter.

En muslimsk ledare lämnade uppgiften om nära 200 dödsoffer. Enligt ledaren för stadens centrala moské har dessutom minst 800 människor skadats, 90 så svårt att de förts till ett militärsjukhus för vård.

Polisen har svarat med att införa utegångsförbud dygnet runt.

Jos är huvudort i den nigerianska delstaten Plateau och landets tionde stad i storlek. Nattligt utegångsförbud infördes i helgen för att dämpa motsättningarna mellan grupperna och förhindra att våldet flammar upp lika starkt som i november 2008. Då dödades hundratals människor.

Rök stiger

Med tanke på situationen i staden förklarar jag härmed att utegångsförbud råder dygnet runt från och med nu, sade Plateaus polischef Gregory Anyating.

Invånare i Jos sade sig höra sporadisk skottlossning på flera håll och åtskilliga byggnader stod i brand.

Läkaren Aboi Madaki på universitetssjukhuset i Jos berättade att skottlossningen började under natten och sedan pågick i timmar.

Jag såg soldater ta sig in i staden och jag ser rök stiga upp från många platser, sade han.

Röda Korset rapporterade att tio medarbetare nu sänds från högkvarteret i Abuja till Jos för att förstärka den grupp som arbetar där.

Religiös konflikt

Fientligheterna mellan kristna och muslimer är de värsta i Nigeria - Afrikas folkrikaste stat - på många år. De båda folkgrupperna är ungefär lika stora i landet, men under dessa religionsetiketter bär också många invånare på traditionella animistiska trosuppfattningar.

De senaste sammanstötningarna utlöstes av oenighet om återuppbyggnaden av hus som demolerades i oroligheterna 2008. Kristna ungdomar protesterar enligt AFP mot byggande av en moské i ett kristet område.