Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arméchefen kallar till dialogmöte

Annons

Arméchefen, tillika försvarsministern, Abd al-Fattah al-Sisi kallar alla partier till ett dialogmöte på onsdagen i närvaro av president Mursi för att lösa krisen som splittrar landet, rapporterar den egyptiska nyhetsbyrån Mena.

Inbjudan riktas till såväl Nationella räddningsfronten och andra oppositionella grupper som till de islamistiska grupper som står bakom Mursi.

En talesman för al-Sisi sade att avsikten är att få till stånd ett möte "för nationell enhet av kärlek till Egypten för att föra samman parter i landet i närvaro av republikens president".

Oppositionspolitiker säger till Reuters att de ska ta ställning till inbjudan onsdag morgon.

Läget var i dag spänt i Kairo och Alexandria då rivaliserande grupper samlades för att demonstrera antingen för eller emot den islamistiske presidenten Muhammad Mursis politik.

I Egyptens näst största stad Alexandria samlades tusentals rivaliserande demonstranter till separata manifestationer. Mursis anhängare skrek: "Folket vill genomföra islamisk lag." Från motståndarlägret hördes: "Folket vill fälla regimen."

I Kairo steg spänningen sedan nio demonstranter som slagit läger på Tahrir-torget skottskadats när de blev beskjutna av okända angripare.

Hittills har sju människor dödats i våldsamma sammandrabbningar sedan den 22 november, då Mursi i ett dekret gav sig nästan oinskränkt makt.

Utanför presidentpalatset lyckades dussintals oppositionella välta två cementblock i den mur som satts upp för att hindra demonstranter att för att komma in på området. Elitstyrkan Republikanska gardet, som bevakar palatset, har ännu inte brukat våld för att hålla borta protesterande från den graffitifläckade byggnaden, som är omringad av stridsvagnar, taggtråd och cementblock. Tills resultatet av folkomröstningen tillkännagetts har militären utökade befogenheter att ingripa mot civila och skyldighet att samverka med polisen för att skingra oroshärdar.

Eftersom Mursi och regeringen har fullt upp med att försvara folkomröstningen har impopulära skattehöjningar och åtstramningar skjutits upp en månad. Det är åtgärder som ansetts nödvändiga för att Egypten ska få ett begärt lån på 4,8 miljarder dollar från Internationella valutafonden.

Mot bakgrund av det nuvarande politiska klimatet, är det knappast en överraskning att det blivit en försening men det absolut nödvändigt att den är kortvarig, kommenterar Simon Williams, ekonom på storbanken HSBC i Dubai.

Mer läsning

Annons