Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arméchef vill ge militären immunitet

Annons

Egyptens arméchef general Abd al-Fattah al-Sisi säger i en intervju, som al-Jazira kommit över, att militären bör ges immunitet i den nya konstitutionen.

Intervjun spelades in för några veckor sedan men sändes aldrig.

Militären behöver ges immunitet då den militära institutionen under rådande omständigheter utgör statens ryggrad. Konstitutionen bör ta med det i beräkningen under den här övergångsperioden, säger han:

Den har en roll att spela... som den närmaste tiden kan utsträckas i minst 15 år och inte är beroende av vem som har makten oavsett islamist, liberal eller sekulär inriktning.

Militären avsatte Muslimska brödraskapets ledare Muhammad Mursi, landets förste demokratiskt valde president, den 3 juli och upphävde konstitutionen.

När militären kom till makten installerade den, efter att Mursi avsatts, en teknokratregering, men övergångsregeringen har inte haft något egentligt inflytande.

En kommitté, bestående av 50 personer, skriver nu på ett förslag till ny konstitution. Gruppen saknar dock representanter för Muslimska brödraskapet som haft majoritet i parlamentet.

Arméns representanter i kommittén vill att konstitutionen gör det möjligt för militären att utse försvarsminister under de två kommande presidentperioderna.

Mer läsning

Annons