Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Årlig yrkesmässa på Nolaskolan: "Folk har sagt att det är den bästa i landet"

Varje år anordnas yrkesmässan "Vägar Vidare" på Nolaskolan. På fredagen var det dags igen och många tog chansen att prata med de många utställarna.
– Folk har sagt att det är den bästa mässan i landet, säger Caroline Sandin, studie- och yrkesvägledare.

Vägar Vidare är obligatorisk för årskurs två och tre på Örnsköldsviks gymnasium och är ett ypperligt tillfälle och få information om yrken och utbildningar. Den arrangeras av Örnsköldsviks Gymnasium och Vuxenutbildningen Örnsköldsvik.

– Både KTH (Kungliga tekniska högskolan) och Lunds universitet är här, så också de stora drakarna tar sig hit, säger Kent Westerin.

Bland utställarna gick det att hitta både universitet, lokala företag, arbetsgrupper och fackförbund. Det hölls fler föreläsningar av bland andra Arbetsförmedlingen.

– De frågor vi får är mest praktiska, vad behövs för betyg och hur många går på en viss utbildning, säger Kent Westerin.

Läs också: Stor yrkesmässa på Fjällräven center öppnade vyer för hundratals

Undersköterskan Rickard Bertils demonstrerade hur man tar ett blodprov, som inte är så lätt som man kanske kan tro. Han har sedan sin examen förra våren arbetat på Örnsköldsviks sjukhus och säger att det finns gott om jobb som undersköterska och sjuksköterska.

Mässan är bara en del i en plan för att förbereda studenterna på vad som väntar efter gymnasiet, vare sig det rör sig om jobb, studier eller resor.

– Redan i ettan börjar det pratas om det, säger Caroline Sandin.

Läs också: 20-tal arbetsgivare på plats när jobbmässan öppnar – se reprisen av Allehandas livesändning