Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arlanda blixtöverklagar miljödom

Annons

Ett beslut i mark- och miljödomstolen kan begränsa flygtrafiken till och från Arlanda. Enligt Swedavia kan konsekvenserna bli mycket stora och flygplatsoperatören har redan beslutat sig för att överklaga.

Vi har känt ett enormt stöd från näringsliv och politiker från hela landet. Och den här domen är en stor besvikelse, säger Swedavias vd Torborg Chetkovich.

Å ena sidan innebär det nya miljötillståndet att Arlanda får fritt fram att släppa ut koldioxid och kväveoxider. Det utsläppstak som hittills gällt slopas nämligen.

Å andra sidan innehåller tillståndet begränsningar för inflygningarna till Arlandas bana tre. Från 2018 och framåt måste de ske i en kurva runt Upplands Väsby, där invånarna länge klagat på buller.

Kurvflygning kräver dock att piloterna flyger visuellt och kan inte göras i mörker eller dålig sikt. Raka inflygningar får göras, men endast vid extrem högtrafik. Och enligt Swedavia har mark- och miljödomstolen lagt nivåerna för högtrafik så högt att man i praktiken inte kommer kunna utnyttja detta.

Torborg Chetkovich anser därför att beslutet innebär orimligt stora begränsningar för Arlanda, Stockholmsregionen och hela landet. Därför beslutade Swedavia i stort sett omedelbart att överklaga till mark- och miljööverdomstolen.

Mer läsning

Annons