Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arkeologisk sensation i Kyrkdal – unik stenhäll upptäckt bland gravstenarna

Ett spännande arkeologiskt fynd har gjorts bland gravstenarna på kyrkogården i Kyrkdal – något som med stor sannolikhet är en medeltida liljesten. Det enda kända fyndet norr om Uppland.

– I så fall är det här en stor sensation, säger kommunens kultursekreterare Lena Hermansson.

Det var hon som tillsammans med arkivforskaren och kartritaren Lars Högberg gjorde upptäckten.

Det handlar om ett fynd med anor från 1100-1200-talet, som troligen har att göra med någon forntida norrländsk storman, föregångarna till senare tiders riddare och adel.

Allt började med det arkeologiska arbetet kring Styrnäs kyrka, där man bland annat funnit en riddarknapp, vilket Allehanda.se berättat om tidigare.

Från Styrnäs finns också en teckning som gjordes på 1600-talet av vad som då utpekades som en liljesten, men mer var en gravstenmed en lilja och texten ”Niccolaus Juvenius”.

– Stenen finns ju kvar någonstans men numer vet ingen var den är.

När man började titta mer på fenomenet med liljestenar upptäckte Lars Högberg, av en slump i länets fornminnesinventering från 1989, en bild på en gravsten i Kyrkdal med en liten anteckning ”Liljesten?”. Något som ingen gått vidare med förrän nu.

– Vi har läst på och varit i kontakt med experter i Västergötland och varit på plats med arkeologen/antikvarien John Molin från länsstyrelsen.

Alla tror att det verkligen handlar om en liljesten. I så fall en sten som återanvändes 1920 till gravsten. En numer övergiven gravsten där det inte längre finns några kända närmare släktingar kvar.

Inristningarna över familjen som begravts är gjorda på liljestenens baksida.

- Experter i Västergötland jag pratat med tror att det kan vara en lokal stenhuggare som gjort den, eller möjligen någon stenhuggare söderifrån som tagit sig hit upp.

Lena Hermansson påpekar att den har vissa särdrag, som ett speciellt uthugget hjul och dessutom ovanligt kraftiga tredimensionella ornament.

Lite speciellt är också att i samma kyrka hittades för många år sedan en smal vävd textil, kallad Dals-listen, som bedöms vara från 1100-talet.

- Där har det spekulerats i om det faktiskt kan vara Nordens äldsta bevarade textil. I dag finns Dals-listen på Historiska museet.

Hon sätter också fyndet i tänkbart samband med några andrafornminnen och fynd i området som tyder på att det bott stormän även här uppe.

Fakta: Liljestenar

► Liljestenar kallas medeltida stenhällar som ofta formade sunder 900-1200-talet.

► Det är stenhällar med ornament, reliefer, i form av växter och i vissa fall också runor.

► Stenhällarna är sydliga i Sverige med en kraftig dominans i Västergötland där det finns flera hundra sådana.

► I dag vet ingen säkert vad de egentligen använts till. Det finns teorier om allt från minnesstenar och gravstenar till diverse andra tänkbara uppgifter.

► Man vet heller inte säkert var traditionen med liljestenar uppstod.

► Stenarna är nästan undantagsvis uthuggna i sandsten och ibland tror man att det är samma bildhuggare som också utformat kyrkorna där de hittats.

► Många liljestenar har återanvänts på olika sätt, som gravstenar eller inmurade i kyrkor eller trappor.