Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Argentinas valuta rasar

Annons

Argentinas valutakris har förvärrats dramatiskt sedan peso-kursen rasat mot dollarn. Nu varnar analytiker för valutaflykt och skenande inflation.

När den officiella valutahandeln avslutades i Rio de Janeiro hade peson återhämtat sig något till 7:90 peso per dollar efter att tidigare ha varit nere på 8:24 peso per dollar. Men på den svarta marknaden, där många argentinare köper dollar för att skydda sig från effekterna av valutaturbulensen, kostar dollarn cirka 13 peso.

Kampen för att hålla kursen uppe har grävt stora hål i landets valutareserv som har krympt från 52 miljarder dollar 2011 till 29 miljarder i dag - under en period då de flesta utvecklingsländer kunnat stärka sina valutareserver.

Men under de senaste två dagarna har man konstaterat att riskerna med att låta valutareserven gå åt för att försvara en viss växelkursnivå har börjat bli allt för stora. Så man har släppt det försvaret och då har proppen gått ur och valutan har störtdykt, säger Mats Olausson, chefsstrateg på SEB:s avdelning för tillväxtmarknader.

Valutaturbulensen orsakas av ofinansierade subventioner och välfärdsprogram, ett ihållande kapitalflöde ut ur landet och en skyhög inflation.

I grund och botten skulle jag säga att problemet är att den ekonomiska politiken har varit interventionistisk och oförutsägbar. Det har inte funnits klara spelregler för näringslivet, och när förutsättningarna förändras hela tiden är det svårt att få någon att investera i landet, säger Claes Nordström, landriskanalytiker på Exportkreditnämnden (EKN).

Den kraftiga peso-försvagningen kan skapa en ond spiral för Argentinas ekonomi. Devalveringen befaras späda på den redan skyhöga inflationen i landet.

Regeringen har inte heller spelat öppet om inflationsmåtten, trots internationell kritik.

Officiellt har inflationen legat runt tio procent, men i verkligheten handlar det om 28-30 procent. Det finns löneavtal och skuldåtaganden som är kopplade till inflation så man har haft intresse av att hålla ner den officiella siffran, säger Claes Nordström.

Argentina sitter på så stora tillgångar i olja och gas att man egentligen borde kunna exportera, men i stället har landet tvingats importera energi. Orsaken är att man under lång tid hållit nere energipriserna för befolkningen.

Man har knappt höjt energitarifferna alls så det går helt enkelt inte att producera energi med full kostnadstäckning i Argentina. Därför görs det inga investeringar, säger Claes Nordström.

Att den amerikanska centralbanken under en längre tid flaggat för, och till slut i december började skala ner sina stödköp, har satt extra press på tillväxtländer över hela världen.

Mer läsning

Annons