Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arg och ledsen mamma: Ska min sexåring behöva stå ut med dödshot på skolan?

Hämtade min sexåring på skolan i dag och frågar som vanligt hur dagen har varit, vad det blev för lunch, om de haft roligt ute och så vidare. Han svarar på mina frågor och blir sen tyst ett tag.

Det han sen berättar gör mig både arg och ledsen. Det var en pojke som hade sparkat honom i magen och tagit stryptag på honom så att han inte kunde andas. Han säger att han har ont i halsen.

Jag frågar om han gick och sa till någon vuxen och det hade han gjort.

Det här är inte första gången han berättar om att sånt här händer på skolan. Andra barn har sagt till honom att de ska döda honom flera gånger. De har stått i grupp framför honom och sagt att de har en plan för honom och att de ska använda knivar på honom. Detta säger de samtidigt som de pekar på honom och gör tecken med handen över halsen som visar vad de ska göra.

Det här är inte första gången han berättar om att sånt här händer på skolan. Andra barn har sagt till honom att de ska döda honom flera gånger.

En annan gång på rasten hade någon sagt bajskorv till honom. Han hade då sagt ifrån och svarat att det kan du vara själv. Sen fick han tillbaka till svar: Jag ska döda dig. Han blev så rädd att han hade gått och gömt sig tills en vuxen kom ut på rasten och sedan gick han och sa till.

Att komma från en trygg förskola till detta gör mig helt chockad! Det är sexåringar, barn som går i klass 1, 2 och 3 som använder detta språk dagligen.

Jag har själv haft kontakt med skolan där jag frågat vad de gör åt saken. Vet föräldrarna om detta? Hur många gånger ska man säga till någon att sluta innan man måste ta till någon ny metod för att få slut på det?

De kunde inget annat göra än att fortsätta säga till barnen att så där får man inte säga och göra.

Läs också: Orolig förälder: "Ingen dotter ska behöva känna skam"

På skolverket.se kan man läsa: ”Skolorna ska arbeta aktivt och systematiskt med att främja likabehandling och för att förebygga och åtgärda diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Det är en del av skolans arbete för att skapa trygghet och trivsel för alla elever i skolan.”

Skolan säger att barn är barn och säger ibland saker utan att tänka sig för. De menade inget illa, ibland flyger det bara ur dem.

Jag läser vidare om trivsel i skolan, kränkande behandling och aktiva åtgärder mot kränkande behandling.

Skolan säger att barn är barn och säger ibland saker utan att tänka sig för. De menade inget illa, ibland flyger det bara ur dem. 

Min sexåring vet vad döden är, han har förlorat sin bästa vän. Han vet att om man dör så träffar man inte sin mamma och pappa mer, man kan inte leka med sina kompisar eller med sina leksaker mer.

Varför gör inte skolan mer? Det funkar ju uppenbarligen inte att peka med fingret och säga nej dag ut och dag in, år ut och år in.

Varför finns det ens en skollag om man inte följer den?

Läs också: Hur illa far barnen?

Varför ska mitt och många andra barn få behöva stå ut med detta? Ett språk och beteende som är helt oacceptabelt i vuxenvärlden och kan få följder som polisanmälningar och fängelse. Varför är det vardagsmat bland sexåringar som skolan hittar ursäkter för?

Det finns många skolor runt om i Sverige som har nolltolerans mot fula ord och våld. Vilket borde vara en självklarhet på alla skolor!

Vad tänker min son när jag dag ut och dag in lämnar honom på ett ställe där han får höra att han ska bli dödad?

Arg och ledsen mamma

 

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel