Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Årets psykevecka drog fulla hus

Årets Psykevecka avslutades med en temagudstjänst i Örnsköldsviks kyrka. Ljuständning, diktläsning och solosång gjorde högtiden till ett vackert minne

Psykeveckan är ett årligt förekommande arrangemang vars syfte är att sätta människors psykiska hälsa i fokus. I Örnsköldsvik firades dessutom 10+1-årsjubileum med lite extra festligheter.

Temat för året var Trygg i förändring. Några frågor som ställdes under veckan: Hur finner man trygghet när livet stormar? När man tvingas ta ut en ny kompassriktning? När själen är fylld av ångest och oro? Vad kan man själv göra och hur kan omgivningen stötta och inge hopp om en ljusare framtid?

Veckan inleddes med invigningstal på Sliperiet av kommundirektör Magnus Haglund. Där kunde man också se en mindre utställning av den kreativa verksamheten Ateljén. Några av deltagarna i Studio Rex, ett musikaliskt partnerskap mellan kommunen och Medborgarskolan, framförde covers till livemusik och åhörarna fick även ett smakprov ur en nyproducerad humordeckare.

Tisdagen ägnades åt föreläsningar av Lars Häggström, specialistläkare i psykiatri. För fulla hus både i fullmäktigesalen och på Sliperiet berättade han om bland annat oro och ångest samt kopplingen mellan kreativitet och depression.

– Många av våra mest framstående konstnärer och författare som Nils Ferlin, Gustaf Fröding och Vincent van Gogh kämpade under perioder med svår depression. Ann Heberlein berättar i boken Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva om sina egna upplevelser av att leva med självmordstankar. Depression och psykisk ohälsa är i många fall kreativitetens baksida.

Livsstilscoachen Dennis Westerberg tog över stafettpinnen under onsdagen. Hans intensiva framförande fokuserade på inre insikt och på vad en tanke egentligen är. Att livet består av små ögonblick av här och nu. Inte bakåt – inte framåt.

Torsdagens jubileumskväll på Sliperiet inleddes med bubbel och tilltugg. Agneta Lund, Mats Hedell och Maria Nilsson, som varit med i samordningsgruppen ända sedan den första psykeveckan arrangerades i Örnsköldsvik, berättade valda delar ur minnenas arkiv.

Den som inte ännu stiftat bekantskap med musikgruppen deZiro uppmanas att hålla ögon och öron öppna framöver. DeZiro består av Julia Nilsson, sång och Pelle Andersson, gitarr och sång. Dessutom deltar också Peter Abrahamsson på gitarr och sång vid vissa tillfällen. I dag har gruppen ett 70-tal låtar i sin repertoar och under torsdagen bjöd de på bland annat låtar av Laleh, Creedence och Sara Varga.

Kvällen avrundades med föreställningen Hope av Charlotta Lindmark som handlade om hoppet, kanske den viktigaste delen av den välkända trion tro, hopp och kärlek.

Fredagens arrangemang i Startpunktens butik lockade nästan 200 personer som fick höra Lars Kristmansson berätta om sina egna erfarenheter av att ha Aspergers.

Intresset för psykeveckan bland Öviksborna är av tradition stort och nära 1 200 personer besökte veckans aktiviteter. Om inte ett av veckans stora dragplåster, psykologen Alexander Tilly, blivit fast i Stockolms snökaos, hade antalet åhörare uppgått till minst 1 500 personer – något av ett rekord!

Psykeveckan är ett samarrangemang mellan kommun, landsting, arbetsförmedling, försäkringskassa, RSMH, Attention (anhörig/brukar/intresseorganisationer) och svenska kyrkan Örnsköldsvik.

Carin Eriksson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel