Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Årets Nobelfest blir sagolik

Annons

37 000 blommor från San Remo. 470 meter linneduk. 10 000 bestick. Tolv pristagare.

Mycket ska falla på plats till den stora Nobeldagen på torsdag - men de sistnämnda har åtminstone redan landat i Stockholm.

I år kommer Konserthuset vara klätt i vinterskrud till Nobelprisutdelningens ära. Omkring 20 000 blomsterdekorationer i uteslutande gröna och vita nyanser, inramade av svensk gran, ska skapa skruden. Hela kungafamiljen kommer vara där, och dessutom prinsessan Madeleines fästman Jonas Bergström. Men kronprinsessan Victorias blivande make får stanna hemma.

Daniel Westling konvalescerar och har av läkare avråtts att utsätta sig för smittorisk. Men det är inte så att han är sjuk, säger Michael Sohlman, vd för Nobelstiftelsen, till TT.

Ingen statsminister

Inte heller prinsessan Lilian eller statsminister Fredrik Reinfeldt kommer att vara där.

Vi har vårt avslutande toppmöte i Bryssel under svenska ordförandeskapet då. Så vi är i Bryssel och träffar övriga stats- och regeringschefer i Europa, säger Roberta Alenius, Reinfeldts pressekreterare.

Men huvudpersonerna - de tolv pristagarna - anlände med sina följen redan under fredagen och lördagen. Under veckan kommer varje pristagare att hålla en Nobelföreläsning rörande den upptäckt eller det arbete som de belönats för.

I 17 år har Michael Sohlman varit vd för Nobelstiftelsen, och i år tycker han att prisutdelningen blir speciell.

Det blir annan färg än svart och vitt på podiet, tack vare damerna som kommer. Det är all time high att fem pristagare av tolv i Stockholm är kvinnor, och det är väldigt roligt, konstaterar han.

Temat är sagolikt

Sagolikt är årets tema för maten, underhållningen och blomsterdekorationerna vid den efterföljande Nobelbanketten i Stadshuset. Men vad den sagolika menyn består av kommer inte avslöjas förrän alla de cirka 1 300 gästerna satt sig till bords. Omkring 11 000 blommor och 6 000 gröna blad har levererats från San Remo för Stadshusets utsmyckning - en traditionsenlig hyllning från staden där Alfred Nobel dog den 10 december 1896.

Fredspristagaren Barack Obama kommer att ta emot sitt pris i Oslo, tidigare under torsdagen.