Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Årets första gräsbrand

Nu är våren här på riktigt. Tussilago och vårfåglar i all ära. Men på onsdagen ryckte Räddningstjänsten ut på en större gräsbrand i Undrom, årets första inom Räddningsförbundet Höga Kusten-Ådalen.

Det var ingen liten gräsbrand heller. Den sträckte sig närmare 700 meter ut på en lägda och var som bredast cirka 350 meter.

- Jag har jobbat i snart 20 år men aldrig sett en större gräsbrand, säger Björn Mattsson, befäl på Räddningstjänsten i Sollefteå.

Det var en privatperson som skulle elda lite gräs. Tämligen omgående upptäckte han att det inte skulle gå och larmade Räddningstjänsten.

- När vi kom fram brann det mot ett hus. Men det lyckades vi rädda. När vinden sedan vände och gick mot tre andra hus hade deltidskåren från Nyland precis kommit och kunde ta hand om dem så det gick bra. Vi var som mest 15 man på plats och det tog nog en timme innan man kunde pusta ut, berättar Mattsson.

Det här var alltså årets första gräsbrand. Men knappast den sista. Räddningstjänsten får varje dag samtal från privatpersoner som anmäler att de ska elda gräs. Och det får man naturligtvis göra.

- Men tänk på att var försiktiga. Se till att det finns vatten och ta gärna hjälp av grannar, uppmanar Björn Mattsson.


JÖRGEN SUNDIN
070-609 16 68