Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Året som gått – året som kommer!

Dessa rader plitas ner i slutet av 2017, men inte publiceras förrän vi skriver 2018. Läge således för såväl en liten återblick som lite framtidsspaning.

När man först ska summera 2017 så dyker ett antal saker och händelser upp på radarn. Dessvärre är de flesta av negativ karaktär. Utvecklingen i USA med en helt oförutsägbar och impulsiv president oroar. Brexit, hur kommer skilsmässan att påverka EU? Hur påverkas Sverige som ett av Europas mest öppna och exportberoende länder?

Den dystra listan kan tyvärr göras än längre. Fortsatta inbördesstrider i Syrien, våldseskalering i Irak, ökade spänningar mellan Iran och Saudiarabien. En djupt problematisk utveckling i ett flertal länder i Afrika, utvecklingen på Koreahalvön skrämmer, liksom den fortsatta spänningen i vårt närområde, mellan i första hand Ryssland och Ukraina.

Här hemma minns man i första hand terrordådet på Drottninggatan i Stockholm den 7 april. För egen del hade jag precis anlänt till Göteborg och vår förestående partikongress när nyheten nådde mig. Kopplingen mellan den internationella terrorn och vår inrikespolitik har nog aldrig känts mer påtaglig än just då och där. Mycket har hänt, men när vi utvärderar 2017 lite längre fram kommer förhoppningsvis det vi dag känner som #metoo att vara det som gjort bestående avtryck och lett till verklig förändring.

Även i inrikespolitiken har det hänt saker. Transportstyrelseturbulensen, regeringsombildning, hot om misstroendeförklaringar i parti och minut, partiledarbyten, ett växande antal s.k. politiska vildar i riksdagen. Ja också den listan kan göras lång, men den ska också innehålla positiva inslag och ska därför kompletteras med en offensiv budget för 2018 för ökad rättvisa och satsning på välfärden.

Det sägs att vi har ett ”komplicerat parlamentariskt läge” i Sverige.

Ja, jag tror inte att de som skrev dagens konstitution tänkte sig att riksdagen skulle innehålla 8 partier och vilka svårigheter det innebär för möjligheten att bilda en stark regering. Något att fundera på inför ett valår som 2018. Kommer vi att ha fler eller färre partier i riksdagen och vad betyder det.

Trots detta har den socialdemokratiskt ledda regeringen lyckats leverera, inte allt man vill men mycket. Man har levererat tjugo blocköverskridande överenskommelser. I Sverige har mer än 200 000 fler människor ett jobb att gå till än 2014. Tillväxten är hög, bostadsbyggandet har tagit ordentlig fart och Sverige har en av västvärldens starkaste ekonomier.

Men mycket återstår att göra. Samhällsbygget blir aldrig färdigt. Så visst finns förutsättningarna för ett spännande valår 2018.

På min lista inför valåret står att hålla i den politik vi lagt grund för under mandatperioden, kompletterat med bra förslag på en rad viktiga områden i människors vardag; sjukförsäkring och LSS, pensionsfrågor, hälso- och sjukvård och trygghetsfrågor, samt en politik som ger vår del av landet rättvisa förutsättningar.

Då kan vi med tillförsikt se fram emot det jag tillönskar er alla, ett gott nytt valår!