Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Året med näst flest asylsökande

Annons

Ännu med några veckor kvar är redan antalet asylsökande till Sverige i år med råge det näst högsta under något enskilt år.

Framför allt har konflikten i Syrien påverkat.

Konflikten i Syrien och antalet asylsökande därifrån är en stor bidragande orsak till att det näst intill blir ett rekordår, säger Fredrik Beijer, tillförordnad rättschef på Migrationsverket, till TT.

Till och med den 5 december har 40 479 personer sökt asyl i Sverige i år, en ökning med 52 procent mot samma tid i fjol. Därmed har 1993 års 37 581 sökande, tidigare näst högst, redan med råge passerats och bara extremåret 1992, med 84 018 sökande, ligger högre.

I juni beslutade Migrationsverket att alla syrier ska få ett permanent eller treårigt uppehållstillstånd. Nu är Syrien det största ursprungslandet. Hittills har 6 832 syrier sökt asyl, mot 567 samma tid i fjol. Nästa år väntas 18 000 ansökningar från syrier.

Men också sökande från Somalia, Afghanistan och Balkan ökar kraftigt i år.

Beijer säger att de största problemen för verket är att hitta kommuner som är villiga att ta emot dem som fått uppehållstillstånd.

Det har blivit svårare. Men det här ska vi klara och det är bara att jobba på. Vi vägrar att se det här som någon slags krissituation.

Mer läsning

Annons