Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetsmiljöverket oroas över dödsolyckorna

Efter den senaste tidens många arbetsplatsolyckor har Arbetsmiljöverket nu beslutat om en snabbutredning.

- Anhopningen av dödsolyckor under den senaste veckan inger djup oro, säger Mikael Sjöberg, arbetsmiljöverkets generaldirektör.

Slutrapporten ska vara klar innan augusti månads utgång och ansvarig för den blir Berndt Jonsson, biträdande chef på arbetsmiljöverket i Härnösand.

- Jag vill inte föregripa utredningen men det vi nu ser är en utveckling med mer slimmade organisationer och ett snabbare tempo, säger Jonsson.

Innan han började på Arbetsmiljöverket arbetade han inom byggbranschen i olika roller, från snickare till arbetsledare.

- Olyckorna är ofta ett resultat av flera olika samverkande faktorer. Det som bekymrar oss är att byggbranschen är så utsatt, säger han. En viktig förklaring är att det råder högkonjunktur. Här i vårt område har vi många stora projekt och naturligtvis ökar också riskerna för olyckor, fortsätter Berndt Jonsson.

Under fredagen arbetade polisen och Arbetsmiljöverket tillsammans med att dokumentera olycksplatsen.

- Vi samlar nu in så mycket material som möjligt och i dagsläget är det för tidigt att dra några slutsatser om olyckan. Vår uppgift är inte att finna någon skyldig till olyckan, det är polisens uppgift. Vi ska hitta de bakomliggande orsakerna, säger Berndt Jonsson.


OLA THELBERG
070-218 31 09