Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsmarknaden vänder nedåt

Annons

Sysselsättningen kommer att minska med sammanlagt 40 000 personer under 2013 och 2014, skriver Arbetsförmedlingen i en ny prognos.

De största bakslagen väntas i industrin och inom byggverksamhet.

Arbetslösheten beräknas öka från 7,8 procent i år till 8,4 procent nästa år och 8,5 procent år 2014, enligt Arbetsförmedlingen.

Arbetsförmedlingens prognos är inte överraskande, med tanke på alla de varsel som vi sett under hösten, säger arbetsmarknadsminister Hillevi Engström till TT.

I oktober varslades 10 300 personer om uppsägning, nästan dubbelt så många som ett år tidigare. I november blir det inte fullt så många varsel, enligt Engström.

Det är inte officiellt ännu men det var färre varsel i november än i oktober, säger hon.

Hillevi Engström pekar på att regeringen redan i september började satsa på jobben, utifrån de farhågor om konjunkturen som fanns redan då.

Vi lade en tydlig jobbudget med satsningar på 23 miljarder kronor och fick kritik för att vi var alltför expansiva. Vi satsar på infrastruktur, 18 000 nya utbildningsplatser och avdragsmöjligheter för forskning och innovation.

Enligt Arbetsförmedlingen beror den ökande arbetslösheten även på Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag för nyanlända och överföringen av personer från Försäkringskassan. Uppdragen har sedan 2010 inneburit att ytterligare 80 000 personer har skrivits in vid Arbetsförmedlingen.

Läget är mycket mycket allvarligt, särskilt eftersom vi redan har en katastrofalt hög arbetslöshet med många långtidsarbetslösa, säger Socialdemokraternas talesperson i arbetsmarknadsfrågor, Ylva Johansson.

Enligt Johansson behövs nu massiva utbildningssatsningar. De platser Hillevi Engström pratar om är bara munväder från regeringens sida, hävdar Ylva Johansson.

De tog bort dubbelt så många utbildningsplatser förra året. Regeringen lägger de stora pengarna på att sänka priset på människor i stället för att göra dem mer värda, säger Johansson.

Antalet arbetslösa inskrivna på Arbetsförmedlingen beräknas öka till 435 000 2013 och fortsätta upp till 445 000 2014, upp från årets 393 000. Prognosen, som bygger på en tillväxt på 1,0 procent 2013 och 2,1 procent 2014, bygger på intervjuer med 12 000 arbetsgivare.

Enligt Arbetsförmedlingen skulle ökningen varit större, om inte många hade valt att studera i stället för att söka jobb i dåliga tider.

Mer läsning

Annons