Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetslösheten fortsätter minska

Annons

Arbetslösheten fortsätter att minska, både i antal och som andel av arbetskraften. Varslen är också på väg ned - men Arbetsförmedlingens analyschef varnar för bakslag.

I slutet av december var 411 000 arbetslösa inskrivna hos Arbetsförmedlingen, motsvarande 8,7 procent av arbetskraften. Det är drygt 3 000 färre än för ett år sedan.

Arbetslösheten bland ungdomar, 18-24 år, var 17,2 procent, en minskning med 1,2 procentenheter.

När Mats Wadman, analyschef på Arbetsförmedlingen, ska sammanfatta helåret 2013 konstaterar han att det präglats av en fortsatt förbättring på arbetsmarknaden.

Arbetslösheten är svagt på väg nedåt och vi har sett en ökning av nyanmälda lediga platser. Vi ser också att varslen minskat ganska mycket under 2013 och när det gäller inskrivna arbetslösa har det, åtminstone de senaste månaderna, skett en svag nedgång. Sammantaget är det tecken på en självförbättring på arbetsmarknaden, säger han.

Som konjunkturindikator betraktat tyder detta på att det inletts en återhämtning, men Mats Wadman betraktar den inte som särskilt robust än så länge.

Vi är på väg uppåt från bottenläget. Men det kan fortfarande hända saker i omvärlden som bryter trenden.

3 300 personer varslades om uppsägning i december. Det är 2 400 färre än i december 2012, som dock var en månad som präglades av relativt höga varseltal.

Mer läsning

Annons