Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetslösheten bromsar in

Annons

Den värsta nedgången på arbetsmarknaden har passerats. Det tror Arbetsförmedlingen som i en ny prognos spår att nedgången i sysselsättningen bromsar in kraftigt och upphör under andra halvåret 2010.

Arbetslösheten beräknas landa på 9,4 procent nästa år och sjunker därefter till 9,1 procent 2011, enligt prognosen.

"Mycket tyder på att konjunkturen är på väg mot en förbättring från den djupa svackan för ett år sedan", skriver generaldirektör Angeles Bermudez Svankvist i ett pressmeddelande.

Jämfört med i våras har Arbetsförmedlingen en betydligt ljusare syn på arbetsmarknadens utveckling, bland annat har sysselsättningsfallet 2010 reviderats ned kraftigt. Prognoschefen Tord Strannefors hänvisar till tydliga tecken på att den internationella konjunkturen är på väg att återhämta sig och till optimismen bland arbetsgivarna.

Företagen som har intervjuats ger en väldigt positiv framtidsbild. Men man vänder från en väldigt låg nivå.

Förbättringen på arbetsmarknaden kommer inte hela Sverige till del. Län med en stor andel industrijobb och som redan nu har drabbats hårt av lågkonjunkturen har ännu ett tufft år framför sig, enligt AF. Allra högst blir arbetslösheten nästa år i Gävleborg.

Det späs på ytterligare av Ericssons nedläggning. Den har vi inte med i den här prognosen, säger Strannefors.

Sysselsättningen minskar med 108 000 personer 2009 och med 55 000 personer 2010, tror Arbetsförmedlingen (AF). År 2011 väntas en marginell ökning med runt 10 000 personer. Att ökningen inte blir större beror enligt AF på att företagen har stor ledig kapacitet och kan höja produktionen utan att öka antalet anställda.

Prognosen bygger bland annat på intervjuer med cirka 12 500 privata arbetsgivare.

Även statliga Konjunkturinstitutet, som just nu arbetar med en ny prognos som ska presenteras i december, ser betydligt ljusare på arbetsmarknaden än i augusti, då den förra prognosen presenterades.

Precis som Arbetsförmedlingen har vi blivit positivt överraskade av utvecklingen på arbetsmarknaden. Så utan att nämna några siffror ur vår kommande prognos så kan jag säga att den öppna arbetslösheten kommer vi också revidera ner ordentligt. Dock inte så mycket som Arbetsförmedlingen har reviderat ner sin prognos, säger KI:s generaldirektör Mats Dillén till TT.