Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetet i gång med att bygga klosterträdgård

Under måndagen var det byggstart för klosterträdgården på Vårsta diakonigård i Härnösand.

Nästa sommar ska trädgården vara klar för att kunna ta emot sina första besökare.

Trädgården har sedan urminnes tider fungerat som rekreation för människan. Det förstod munkarna och nunnorna som snabbt blev tongivande i trädgårdsodling, skötsel och design.

Livet på ett kloster kommer att bli ett genomgående tema i Härnösands nya besöksmål. Omhändertagandet av människor som av olika anledningar slagits ut från arbetsmarknaden blir en viktig målgrupp.

- Vi har redan tagit fram en rehabiliteringsplan och vi har kommit långt i diskussionerna med försäkringskassan, arbetsförmedlingen och kommunen, säger Ninni Smedberg på Vårsta diakonigård.

Budgeten ligger på 3,5 miljoner kronor. Hittills är det finansierat till två tredjedelar, genom bidrag från EU (Länsstyrelsen), Landstinget och Härnösands kommun.

- Vi söker pengar från allmänna arvsfonden och vi kommer också att söka sponsorer i kommunens näringsliv, säger Smedberg.

Men anläggningen kommer också att vara öppen för allmänheten.

- Det här kommer att bli en riktig publikdragare, det behöver Härnösand. Ni vi besökte trädgårdsmässan nyligen fick vi ett mycket positivt gensvar, säger Härnösands turistchef, Henrik Öhrn.OLA THELBERG
070-218 31 09

Webbredaktör
MADELENE HOLMGREN
070-650 31 67