Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbete nyckeln till framgång

Till de områden i Sverige som avfolkas snabbast hör Ådalen. Många unga flyttar och kvar blir en allt äldre befolkning. På nyhetsplats i dag inleder TÅ en serie om de unga som går emot trenden.

Annons

Föga överraskande är det i hög grad studier och jobb som lockar. Även de som skulle kunna tänka sig att bo kvar flyttar ofta, just på grund av bristen på jobb eller utbildning.

Tyvärr är avfolkning något av en negativ spiral. Ju färre som blir kvar, desto svårare blir det att bo kvar för de som stannar. Kvalitén på den kommunala servicen urholkas när skatteunderlaget minskar.

I tisdags kunde TÅ berätta om vårdcentralen i Sollefteå som i höst kommer att ha en akut läkarbrist. Det är inte så konstigt om man överväger att flytta när det upplevs som allt svårare att bo på landsorten. En nyckel är att försöka förbättra företagsklimatet så att fler företag startas och etablerar sig.

Ångermanlands kommuner hamnar ofta lågt på listor över företagsklimat. Det krävs dock inga studiebesök till flotta Stockholmsförorter för att lära, söder om landskapsgränsen ligger kommunen med Norrlands bästa företagsklimat: Timrå.

Annons