Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arafats grav öppnades

Annons

Efter åtta års spekulationer ska den palestinske ledaren Yasser Arafats död utredas. I dag öppnades hans grav i Ramallah och experter tog prover på hans kvarlevor.

Vi har väntat på den här dagen länge, det är dags för rättvisa, säger Mustafa Barghuti, läkare och framträdande politiker på Västbanken, ofta i opposition till Arafats politiska rörelse al-Fatah, till TT. Vi är nästan säkra på att han förgiftades och att Israel låg bakom på något sätt. Vi är säkra av tre skäl: Vi litar på de franska läkarnas giftfynd i Arafats kläder, det finns så mycket indicier och sist men inte minst: Israel har haft som specialitet att mörda våra ledare. Sedan är det inte säkert att det verkligen rör sig om polonium. Men jag kan som läkare säga att hans symptom före döden stämmer med förgiftning.

Kvarlevorna efter Arafat togs aldrig togs upp ur graven. Proven togs av palestinska rättsläkare när kvarlevorna låg kvar i graven, uppger palestinska mediekällor för TT:s utsände.

Operationen är avslutad, graven har stängts, säger en tjänsteman från den palestinska kommission som utreder Arafats död till AFP.

Proverna ska delas upp bland experter från Frankrike, Schweiz, Ryssland och Palestinska myndigheten. Tanken är att de ska analysera proverna oberoende av varandra. Analyserna kan komma att ta månader och resultatet blir troligen inte klart förrän i april nästa år.

Barghuti sticker inte under stol med att han ser ett samband mellan den rättsmedicinska undersökningen och palestiniernas president Mahmud Abbas försök att höja Palestinska myndighetens FN-status i New York på torsdag.

Kanske var det dumt att vänta så länge. Men kanske är det bra att undersökningen sker just nu dagarna innan Abu Mazen (Abbas) talar i FN för oss.

Palestinier överväger att vända sig till Haag om det visar sig att Arafat var förgiftad, rapporterar AFP.

Om det kan bevisas att Arafat förgiftades så kommer vi att vända oss till den internationella domstolen, säger Tawfiq Tirawi som leder den palestinska kommission som utreder Arafats död.

Arafat blev sjuk hösten 2004 och avled i Paris. Familjen tror att han blev giftmördad och tidigare i år hittade schweiziska experter spår av det radioaktiva ämnet polonium i hans tillhörigheter.

På minnesstenen står att graven bara är temporär, i väntan på att Arafat kan begravas i ett av palestinierna kontrollerat Jerusalem.

Mer läsning

Annons