Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Araber mister uppehållstillstånd

Israel berövade under 2008 fler araber rätten att bo och leva i Jerusalem än någon gång tidigare i Israels historia, uppger en israelisk människorättsorganisation.

Det har nått skrämmande proportioner, säger Dalia Kerstein som leder organisationen Hamoked.

Rörelsen har sammanställt uppgifter från det israeliska inrikesdepartementet som visar att 4 577 arabiska invånare i östra Jerusalem förlorade sina uppehållstillstånd 2008. Det är drygt hälften av alla liknande upphävanden under de senaste 40 åren.

FN, USA och EU har upprepade gånger kritiserat Israel för att man vräker palestinier som inte kan styrka att de äger sina bostäder i östra Jerusalem eller river bostäder som byggts utan israeliskt bygglov. Inte bara palestinierna och Hamoked utan också EU:s företrädare i staden anser att Israel medvetet försöker få bort så många palestinier som möjligt för att bereda plats för judiskisraeliska bosättare.

I dag lever omkring 250 000 palestinier i östra Jerusalem med omgivningar mot 200 000 israeler. Israel ser Jerusalem som dess odelbara huvudstad, något som inte erkänts av omvärlden. En delning av Jerusalem är enligt de flesta bedömare en förutsättning för varje fredsöverenskommelse med palestinierna.