Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Är modellen nere för räkning?

Har ni märkt att regeringen och framför allt moderaterna talar väl om den svenska modellen och säger sig vilja hålla fast vid den? Allt vore gott och väl om bara deras kramande var på riktigt.

Många tecken tyder dock på att alliansregeringen bit för bit håller på att försvaga modellen, en del kritiker talar till och med om en nedrustning. Hur illa är det? Är den svenska modellen nere för räkning?

Det var frågan på ett seminarium under Almedalsveckan. Förre LO-ekonomen Dan Andersson menade att modellen visserligen är nere för räkning, men långtifrån utslagen.

Den går att återupprätta, kunskapen om vad som behöver göras finns. Men då får man också vara beredd att satsa.Och det, ansåg han, verkar vare sig regeringen eller oppositionen just nu vara beredda att göra.

– Regeringen berömmer sig av att föra en ansvarsfull politik. Men när jag tittar på hälsan, skolresultaten, bostäderna, investeringarna ser jag bara försämringar över hela linjen.

Dan Andersson är också kritisk till det egna partiets, socialdemokraternas, agerande.

– Det som gäller idag är tillbaka till början av 1900-talet, före Keynes, då det centrala med den ekonomiska politiken var statens förmögenhet. Alla partier står där.

– Socialdemokraternas utmaning är att formulera ett intellektuellt alternativ till regeringens politik. Vi måste etablera en mer ansvarsfull politik, en förmögenhetspolitik som står för kunskap, transporter, hälsa och sociala relationer.

I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver sociologen Åke Sandberg att det unika med Sverige och den svenska modellen inte är de enskilda delarna utan helheten, att ekonomi och välfärd hänger ihop på ett intelligent sätt.

– I den svenska modellen sammanlänkas ekonomisk framgång med tillit till det gemensamma, trygghet i omvandlingen och utbildning för nya kvalificerade jobb.

Nedskärningar och privatiseringar äventyrar nu helheten, anser Åke Sandberg.

– Den politiska oppositionen har inte formulerat tydlig kritik och finansierade alternativ av rädsla, verkar det, för att blottlägga konfliktlinjer och för att skrämma den konsumerande medelklassen.

I en provokativ formulering konstaterade Dan Andersson i Visby:

– Den svenska modellen har inget stöd längre i Sveriges riksdag.

Fullt så illa är det inte.

Men socialdemokratin har tassat fram alldeles för försiktigt, alldeles för länge. Partiet måste på ett tydligare sätt än hittills argumentera för den intelligenta helheten, för ett samhälle där välfärd och utvecklingskraft går hand i hand. I Visby bidrog Dan Andersson med ytterligare en spetsig formulering:

– Regeringens politik går ut på att göra allt dyrare och krångligare. Se bara på läkemedlen, apoteken och järnvägen.

– Jag vill vara medlem i ett parti vars enda paroll är enklare och billigare.

Lägg till uppriktighet om finansieringen och även jag ansluter mig.