Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är detta valrörelsen Moderaterna vill ha?

För två veckor sedan skickade hamburgerkedjan Max ut brev till sina anställda där de skrev att det vore en ”katastrof” för Max om Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vann valet.
Fackliga organisationer reagerade starkt och Facebooksidan ”Vi som bojkottar Max” fick snabbt över 20 000 anhängare.

Annons

I jakt på uppmärksamhet gjorde Moderaterna i måndags som Max. De använde sig av Stockholms läns landsting logga, brevpapper och plattform när de gick ut med ett öppet brev till de anställda i landstinget.

I brevet skriver de att 500 skulle sparkas om Socialdemokraterna vann valet, som en följd av höjd arbetsgivaravgift för unga.

För det första är det fel i sak. Det förslag Socialdemokraterna lagt i riksdagen innebär att kommuner och landsting kompenseras för höjda arbetsgivaravgift för unga. Och det är ju när skatten sänks och nedskärningar görs, som under de senaste 8 åren, som anställda sägs upp. När mer resurser skjuts till välfärden efter en socialdemokratisk valseger kan istället fler anställas.

För det andra, arbetsgivare har makt över de anställda. De anställda är beroende av att sitt jobb för att klara sin försörjning.

Att arbetsgivare använder detta som ett maktmedel var vanligt på 1800 och tidigt 1900-tal, men det är inte något som hör hemma i en modern demokrati.

För det tredje är Moderaterna, till skillnad från Max, inte i första hand arbetsgivare. De är folkvalda politiker. De utnyttjar landstingets resurser, logga och plattform för att genom hot sprida sin propaganda.

Också andra partier använder landstingets hemsida för att publicera pressmeddelanden, men aldrig för att publicera hot mot de anställda.

Många reagerade mot Moderaternas brev. Också landstingsrådet i Stockholm ansvarigt för personalfrågor, Anna Starbrink (FP), var starkt kritiskt. Hon menade att brevet var hotfullt och ställde sig frågan: vilken valrörelse vill vi ha?

Hur förhåller då sig Moderaterna till kritiken? Den som är högsta ansvarig för vårdfrågor är sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M). Hon har dock gjort det till en sport att undvika frågor från journalister och medborgare. Men ibland svarar hon på Instagram, en populär fotodelningssajt. Där lät hon meddela att hon inte läst brevet. Följt av en glad sol.

Är detta Moderaternas strategi inför valet? Att använda alla till buds stående medel för att kasta skit på sina motståndare? Och sedan undvika rättmätig kritik med en glad sol på Instagram?

Så agerar bara ett parti i desperation. Det märks att Moderaterna är pressade av dåliga opinionssiffror. Men det är ingen ursäkt. För tyvärr skadar Moderaternas agerande inte bara Moderaterna. Det skadar förtroendet för demokratin och alla politiska partier.

Mer läsning

Annons