Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Är det verkligen jordbruket som är den stora miljöboven?

Svar till Eva Sonidssons krönika, "Alla kan göra nåt för miljön", TÅ 9 november.

Vår riksdagsledamot från Docksta, Eva Sonidsson, funderar över miljöförändringarna och kommer fram till att det är skogsavverkningarna och jordbruket som är den stora boven.

Att hon själv med sitt taxiåkande och flygande bidrar väsentligt har aldrig fallit henne in. Om vi skulle jämföra Evas utsläpp med en kos utsläpp på ett år och se vad respektive har bidragit med, så tror jag att kon vinner. Förutom köttet så bidrar kon med hund- och kattmat, skinnskor, skinnsoffor etcetera. Massor av biprodukter som Eva säkert använder dagligen utan att reflektera.

Den enda nytta hon ser med jordbruket är att det bidrar till ett öppet landskap. Men om det i stället växte skog på åkern skulle väl detta enligt Evas resonemang vara en miljöförbättring.

Bengt Nordlöf

SVAR DIREKT:

Alltid intressant när man får reaktioner på krönikan, då vet man att i alla fall att någon läser den.

Jag skrev i krönikan att ”de GLOBALA klimatförändringar som vi ser redan i dag beror till stor del på att människan släpper ut alldeles för stora mängder växthusgaser. Den ökade bilismen, köttproduktionen, kolkraften, skogsavverkningar är några av orsakerna”.

Jag siktade nog högre i min krönika än vad Bengt Nordlöf gjorde, som ifrågasatte mitt resande på hemmaplan – vilket naturligtvis också påverkar, det förnekar jag inte. Jag nämnde även bilismen, där ingår naturligtvis även jag med mitt bilåkande oavsett om det är privat eller om jag som många andra åker taxi. Bor man inte i tätorten eller i närheten av järnvägen så finns det tyvärr inte så många andra sätt än bilen som transportsätt.

Men det kanske är så att Bengt menar att alla riksdagsledamöter ska komma från Stockholm för att på så sätt minska till utsläppen från bilar och flyg, så får det stå för honom. Eller tycker Bengt att vi ska flytta till Stockholm när vi blivit invalda i Sveriges riksdag, åka hem till jul och under sommaren för att på så sätt minska utsläppen?

Jag är uppvuxen på ett jordbruk och vet mycket väl vad jordbruket har för betydelse och påverkan. Men det forskningen kommit fram till är svårt att bortse från. Oavsett om man tycker så eller inte.

Mvh

Eva Sonidsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel