Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Apropå MPD:s senaste beslut…

Oförsvarligt att Miljöprövningsdelegationen utökar från 400 till 630 ton regnbåge i Omnefjärden. Länsstyrelsen i Västernorrland hade nämligen avstyrkt! De har också i sina yttranden avstyrkt utökning i både Mjältösundet och Nätrafjärden. Vi har alltså en insiktsfull myndighet i vårt län som långsamt börjar inse att storskalig kassodling är lika förödande för vår vattenmiljö som RHK på olika sätt har berättat om under det senaste året.

Men landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) siktar mot att före 2020 odla 50 000 ton i öppna kassar i Västernorrland, Jämtland och Västerbotten. Hans intresse är arbetstillfällen och billig fisk. Miljön är inte hans bord. Hans främsta sekundant heter Lena Ek (C) och är miljöminister. Han har talat om för henne att ”magra vatten mår bara bra av lite extra näring.” Ingen av dem förefaller ha hört vad som har hänt i Jämtland. Där har samtliga partier tagit avstånd från storskalig kassodling utom… just det, Centerpartiet!

Insiktsfullheten saknas totalt. När den infinner sig hos C är svårt att uttala sig om. Det finns inget parti som fått så mycket information i denna fråga från RHK som Centerpartiet. Men obeslutsamhetens ok tynger både Bertil Böhlin och Anna-Britta Åkerlind. Emil Källström tiger still och hoppas att de bistra vindarna inte ska skada hans personvalskampanj. Vi i RHK måste göra er besvikna! Lokala politiker som inte vågar gå emot ”Storhusse”, Eskil Erlandsson, är inget att hålla i hand.

Men vi i RHK respekterar alla partiers ställningstagande. Därför kräver vi att varje parti i kommunerna Kramfors och Örnsköldsvik klart redovisar sin inställning när det gäller vattenbruk. Antingen är Ni för storskalig odling i öppna kassar eller också ställer Ni er på samma barrikad som RHK! Tystnad och bekymrade utsagor tolkas som att Ni är för nuvarande vattenbruk i öppna kassar.

Vi är för vattenbruk och storskalig fiskodling, men i landbaserade, slutna och recirkulerande anläggningar med RAS-teknik eller motsvarande, där allt avfall kan tas till vara och nyttiggöras. Det innebär odling inomhus, 14 plusgrader, utfodring under hela året, dubbelt så snabb tillväxt på fisken, från romstadiet till 4,5 kilo på 20 månader, inga sjukdomar, inga rymningar, behaglig arbetsmiljö, variabel strömsättning för optimal köttkvalité. Rena gymmet alltså! En anläggning för 2 000 ton kostar runt 100 miljoner, beräknas hålla i 30 år och laxkotletten stiger med 15-20 procent i pris ute i butik.

Vad vinner vi? Ja, vi kan rädda vår vattenmiljö längs mer än 100 km kust, vi kan ge besöksnäringen goda betingelser, vi kan utnyttja de 100-tals miljoner som är nedplöjda i ambitionen att locka hit turister till vårt världsarv, vårt BSPA-område och till Skuleskogens nationalpark!

Ännu viktigare! Vi kan lämna över ett fantastiskt område med ren och återställd vattenmiljö till våra barn och efterkommande!

Var och en är för övrigt välkommen att googla ”Rädda världsarvet Höga Kusten”! Det kostar inget att vara medlem! Välkommen med!

Nils-Erik Vigren för Rädda Höga kusten

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel