Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Aprilskämt: Surströmming klassas som djurmat av EU

Sugen på surströmming i höst? Bered dig på att leta i kattmatshyllan. Efter ett beslut i EU är det nämligen dit den norrländska delikatessen numera kommer att hänvisas.

I många år har EU oroats över de höga halterna dioxin och PCB i östersjöströmmingen. Sverige och Finland har fått dispens från det gällande regelverket, men den går ut nu vid halvårsskiftet och EU säger nej till att förlänga den. Därigenom förbjuds den av så många älskade specialiteten.

Svenska staten, med jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) i spetsen, försökte förgäves få EU att ändra sig. Men där jordbruksministern gick bet har Surströmmingsakademien hittat en väg förbi ett totalstopp. Surströmmingen kan fortsättningsvis säljas som kattmat. För husdjur finns nämligen inga gränsvärden och EU har inga invändningar mot att sälja surströmming om det tydligt anges att det är kattmat det rör sig om.

Från Handelns sida ser man visserligen problem i detta. Handlarna i södra Sverige kommer att stoppa surströmmingen, men de tre stora grossisterna ICA, Axfood och Coop ger klartecken, men bara för norra Sverige.

– Våra kunder förväntar sig att vi ska kunna tillhandahålla surströmming. Om det här är det enda sättet är vi beredda att ställa upp, säger Ingemar Lirpa, chef för ICA:s centrallager i Birsta.

Hemköpskedjan funderar på en annan lösning.

– Vi kommer att flytta om i våra butiker. Delar av djurmaten flyttas, medan surströmmingen blir kvar. På så sätt hoppas vi att kunderna även i fortsättningen ska kunna hitta den eftertraktade varan, säger Hemköps ägare, Axfoods presschef Robert Silvander.

Coop har ännu inte tagit ställning men låter meddela att man överväger en liknande lösning.

– Vi kommer att se till så att våra kunder kommer att hitta strömmingen. Det kan jag lova, säger Klas Månsson biträdande informationschef, COOP Nord i Umeå.

Surströmmingsakademien ser trots allt positivt på beskedet från de stora kedjorna.

– Visst kan det för en kännare upplevas som förnedrande att behöva gå till kattmatshyllan för att få sin surströmming. Men vi ser ingen annan utväg och det viktiga är att vi får ha vår surströmming kvar, säger Lars-Erik Dahl.

Men samtidigt som surströmmingsälskarna nu ser sin delikatess räddad har inte protesterna från djurrättsaktivisterna låtit vänta på sig.

– Att tvinga i djuren surströmming, där går gränsen. Räkna med att vi kommer att göra allt som står i vår makt för att stoppa det här, säger P-O Brasar vid Djurskyddet Sverige.