Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Apple: Inget samarbete med NSA

Annons

Apple förnekar kännedom om mjukvara som den amerikanska underrättelsetjänsten NSA enligt uppgift utvecklat för att kunna ta kontroll över telefoner av typen Iphone.

I måndags avslöjade den tyska tidningen Der Spiegel läckta, hemligstämplade dokument om mjukvaran som ska göra det möjligt för NSA att hämta all slags information från Apples smarta telefoner: sms, foton, kontakter, röstmeddelanden och telefonsamtal.

I ett uttalande på nyårsafton säger Apple att företaget "aldrig arbetat tillsammans med NSA för att skapa bakdörrar i några av våra produkter, inklusive Iphone". Börsjätten säger sig inte ha haft vetskap om "detta påstådda NSA-program med våra produkter som mål" och understryker att man tar sina kunders privatliv och säkerhet på största allvar.

Av dokumenten, som är daterade till 2008, framgår att NSA-agenterna behöver tillgång till själva telefonen för att kunna installera spionprogrammet på en Iphone. Men där framgår också att utveckling pågick för att kunna fjärrinstallera mjukvaran.

Apples första Iphonemodell lanserades 2007.

Apples vd Tim Cook och höga chefer från bland andra Google, Yahoo och Facebook mötte i december president Barack Obama för att diskutera effekterna av USA:s övervakning, skriver Politico.

Mer läsning

Annons