Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

AP-fond-bolag utsatt för plundring

Annons

Sjätte AP-fondens bolag Xeratech har blivit utsatt för plundring. Bolagets två grundare är sparkade och har gått under jorden.

TT: Hur mycket pengar handlar det om?

Vi går inte ut med det, utan säger bara att detta hotar bolagets existens, säger Sjätte AP-fondens kommunikationschef Ulf Lindqvist.

Enligt honom började insikten om att allt inte stod rätt till i Xeratech gro under hösten.

Det som började med frågetecken i balansräkningen växte efterhand och vi fick inte svar på våra frågor. Mönstret har visat sig först senare. Vi påstår att det är ett systematiskt upplägg av grundarna.

Lindqvist är självkritisk till hur fonden har hanterat vd-frågan i Xeratech. Sedan 2008 sitter nämligen Åsa Rödén på den posten - och hon är särbo med Sjätte AP-fondens vd Erling Gustafsson. Hon hade tidigare hjälpt till med utvärderingar för Xeratech och grundarna föreslog henne som vd.

I efterhand är det bara att konstatera att det var dumt och fel. Det ska bara få finnas en strikt affärsmässig relation, säger Ulf Lindqvist.

Xeratech arbetar med informationshantering och lösningar för digitala dokumentprocesser. Nu hotas hela företagets existens och de anställdas sysselsättning, enligt Sjätte AP-fondens bedömning.

Företaget har cirka 80 anställda, omsätter cirka 200 miljoner kronor och finns bland annat i Karlstad och Stockholm.