Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Antti Laitinen bygger upp naturen

Annons

Han dekonstruerar naturen och bygger upp den igen. Hugger isär en björk och sätter ihop den till ett Frankenstein-träd, förvandlar en frusen sjö till en isskulptur. Ju omöjligare ett projekt verkar desto mer lockande ter det sig för den finländske konstnären Antti Laitinen.

Utanför Alvar Aalto-paviljongen på årets Venedigbiennalen står fem finska björkar. Redan på långt håll anar betraktaren att något är fel med dem, de skevar på näthinnan som om de vore grovt pixlade fotografier. I själva verket är träden ett konstnärligt pussel, fällda och sönderhuggna av Antti Laitinen, som sedan rekonstruerat dem på plats i Italien.

Första soloutställningen

Samma skeva träd - den här gången en gran - finns nu till beskådan i Sverige, på Galleri Andersson/Sandström i Stockholm där Antti Laitinen visar sin första svenska soloutställning.

Jag fick idén när jag flyttade till landet för tre år sedan och högg ved till kaminen. Jag upptäckte att det jag huggit liknade pusselbitar och började fundera över om det var möjligt att bygga upp ett träd igen av delarna, säger Antti Laitinen.

"Är det möjligt att göra?" Den frågan utgör ofta startpunkten för Laitinen, som tillsammans med Terike Haapoja representerar Finland på Venedigbiennalen. Och svaret har ofta blivit "jo". Jo, det är möjligt om än arbetsintensivt att segla från Finland till Estland i en egenhändigt tillverkad barkbåt, jo, med hjälp av 200 säckar sand, lite sten och en stulen gran kan man bygga sig en egen ö i Östersjön.

Alla mina verk relaterar på något sätt till naturen - jag vet inte varför, det bara är så. Men jag kommer från landet och i början hade jag ingen konstnärsateljé, så jag använde skogen.

TT: Det är lätt att bli lite fundersam inför dina verk - arbetar du med eller mot naturen?

Jag är inte emot naturen, även om det ibland kan verka så. När du arbetar i naturen så arbetar du med den. Men det är lustigt vilka känslor som mina trädrekonstruktioner har väckt i andra länder, när jag har utfört dem i Wien och Bristol blev det till exempel väldigt känslosamt. Det var som om hela skogen skulle ha förstörts för att jag dödade ett träd. I Wien skrek en kvinna åt mig på tyska, de enda ord jag förstod var "konstnär" och "idiot".

Mondrian influerar

I Finland var det däremot inga problem att få tillstånd att hugga ner en skogsyta på tio gånger tio meter för projektet "Forest Square" som också visas på Venedigbiennalen. På ett Mondrian-influerat fotografi visas resultatet av trädfällningen noggrant sorterat i snörräta avdelningar. Nu drömmer Antti Laitinen om att någon gång få packa upp kartongerna med det jättelika materialet och ställa ut kottarna, barren, vedträna och kvistarna på riktigt.

Mer läsning

Annons