Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anton på Ådalsskolan imponerade på lärlingsföretaget – får spetsutbildning i robotsvetsning

Anton Sundström på Ådalsskolans Industriprogram har under sin lärlingsanställning på AQ Components Mjällom imponerat på företagsledningen. Ja, så mycket att han skickas på en utbildning i robotsvetsning. Han blir skolans förste elev som får en spetsutbildning bekostad av ett lärlingsföretag.

Två gula industrirobotar rör sig kring varandra i en märklig dans. Den ena roboten håller i vad som ska bli ett maskinfäste till en grävmaskin. Den andra utför svetsning på maskinfästet. Genom deras synkroniserade och mycket precisa rörelser hittar de alltid bästa möjliga svetsläge.

Ett arbete som för en anställd tar en dag att utföra klarar maskinen på två timmar. Men en robot kan inte tänka, en människa måste ge den instruktioner.

Snart ska 18-årige Anton Sundström sätta sig vid datorn och med CadCam programmera den 2,5 miljoner kronor dyra industriroboten. Men först väntar under våren fem intensiva dagars svetsrobotutbildning i Göteborg. Med resa, uppehälle och annat satsar AQ Components runt 40 000-50 000 kronor på sin lärlingsanställde.

—  Det känns bra, nästan overkligt att de väljer mig. Jag trivs mycket bra med företaget och kollegorna. Det är många med stor erfarenhet som hjälper mig och jag har fått en riktigt bra start i vuxenvärlden, berättar Anton Sundström.

P-G Öberg, lärare vid Industriprogrammet, fyller i:

— Detta är unikt. Aldrig förr har vi haft en elev som under skoltid vidareutbildats vid ett företag. Men han har visat rätt attityd på arbetsplatsen och det är sådant som alla företag efterfrågar.

Anton är inne på sitt tredje studieår med drygt två månader kvar till studenten. De senaste två åren har han tillbringat tre dagar i veckan som lärlingsanställd på AQ Components, praktiskt nog bara några få kilometer från hemmet i Omne, Nordingrå. Genom denna arbetsplatsförlagda utbildning har han förutom nya kunskaper även fått lön.

Han har visat framfötterna och haft drivet att vilja utvecklas

Det stämde tidigt väl mellan Anton, företagsledning och arbetskamrater.

—  Han har visat framfötterna och haft drivet att vilja utvecklas, berättar Christian Welander, produktionschef på AQ Components.

Vid sidan av lärlingsutbildningen har Anton också tagit många chanser till extrajobb på lov och helger. Efter studenten väntar en fast anställning vid företaget.

AQ Components vd Peter Wallberg ser fram emot att få knyta Anton till företaget.

—  I dag har vi bara en anställd som kan programmera roboten. Är den personen borta blir det stopp i produktionen. Vi behöver minst två personer inom varje tillverkningsprocess.

Arbetet med robotsvetsning består av flera moment. Först ska materialet förberedas inför svetsning, så kallad fixturering. Därefter sker programmeringen vid datorn. Slutligen görs finjusteringar med en dosa direkt vid roboten.

Det kan senare bli aktuellt med vidareutbildningar för Anton. Han kommer även att utbildas internt inom företaget.

P-G Öberg framhåller det goda samarbetet mellan skola och näringsliv för att skapa arbetstillfällen åt unga.

—  Från skolan är vi tacksamma då företag som AC Components och Nordhydraulic skött detta exemplariskt.

Fakta: AQ Components Mjällom

Ingår i affärsområdet Sheet metal processing inom AQ Group, en världsomspännande företagsgrupp med en omsättning på cirka 5 miljarder kronor. Huvudkontoret ligger i Västerås. AQ Components Mjällom bildades 2016 efter ett köp av enheterna plåt och kablage från Gerdins.

Erik Åmell

Näraskribent