Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äntligen nytt bibliotek

I går invigdes Junseles nya bibliotek. Med nya centralt belägna lokaler i Sesamhuset och öppethållande fem dagar i veckan har biblioteket blivit mer tillgängligt och attraktivt.

Annons

– Jag tycker flytten av biblioteket blev jättebra. Vi kan nu erbjuda bättre service och det centrala läget gör det lättare för de äldre som bor på Gunillagården att komma hit, säger biblioteksassistent Åsa Strömberg.

Den tidigare bibliotekslokalen var inrymd i ett fristående hus intill Junseleskolan som delades med låg- och mellanstadiet. På grund av minskat elevantal beslutade Sollefteå kommun att krympa skolans lokalyta. Bibliotekshuset skulle säljas eller rivas och biblioteket måste därför inrymmas i andra lokaler.

– I oktober 2008 började förberedelserna att flytta biblioteket. Därefter gjordes anpassningar här i huset och i mars förra året var allt klart, berättar Åsa Strömberg.

Att den officiella invigningen dröjde nästan ett år har flera förklaringar. Eftersom medborgarkontorets personal ska bistå och svara för bokutlåning när inte bibliotekspersonal finns på plats krävdes en del utbildningsinsatser. På så sätt kan man hålla biblioteket öppet måndag till fredag.

– Under hela förra året gick vi lite på sparlåga och kom igång ordentligt först efter jul.

Den obligatoriska bandklippningen vid onsdagens invigning utfördes av kuf-nämndens ordförande Mikael Sjölund (S). En tipsrunda för barn, musikunderhållning och sagoberättande samt tårtätning var andra inslag under invigningen. På plats fanns förstås även kommunens bibliotekschef Christina Johansson.