Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äntligen kan Niklas hoppa studsmatta

Livet har, bokstavligt talat, blivit lättare för Niklas Elmeholt, 39.
I samma takt som kilona rasat har humöret och livsglädjen återvänt.
– Och så kan jag hoppa studsmatta för första gången i mitt liv, säger han.

Annons

När Niklas var som störst vägde han 135 pannor.

I våras fick han nog. Flåset var i botten. Byxorna trånga. Och självförtroende minst sagt dåligt.

Ajöss till godis, kanelbullar och snabbmat. Strikt diet på pulverdryck och en viktcoach som håller koll på att schemat följs till punkt och pricka.

Järnhård disciplin - och inget fusk, ens på högtidsdagar.

– Det går om man bara vill. Ja, egentligen är det inte så svårt. Har man väl bestämt sig, så... Efter ett par dagars späkande försvinner hungern dessutom.

Niklas Elmeholt, som jobbar på Com Hem i Härnösand, har varit överviktig i många år och aldrig orkat göra det där riktiga rycket. Kraftig har han varit ända sedan uppväxtåren hemma i Lunde.

– Vissa har lättare att lägga på sig extrakilon, jag tillhör dem. Visst har jag gjort allvarliga försök, småbantat från och till. Men så ger man upp och går upp något kilo till. Och sedan är det så lätt att fastna i ett mönster, Portionerna blir större, man tänker inte på vad man stoppar i sig. Snabbmat och på tok för mycket av det goda. Den ena olyckan följer den andra. Kondisen blir sämre och humöret sjunker.

Sockerfällorna inte att förglömma, tillägger Niklas viktcoach Christina Ögrim. De dyker upp överallt - i både mat och dryck.

– Men du har varit motiverad - och duktig, tillägger hon.

Det var en dag i februari som Niklas plötsligt tog tag i saken. Trött på att ständigt bli besviken på spegelbilden av sig själv som visade en trött och tung man i sina bästa år.

När Niklas vägde in visade vågen på styvt 117 kilo. Målvikten sattes till 99 kilo.

Sen gick allt i en rasande fart, eller rättare sagt 2,34 kilo i veckan. På bara åtta veckor var den forne bjässen nere under den magiska 100-kilosgränsen. Att garderoben måste bytas ut tar rekordbantaren med jämnmod.

– Allt har bara blivit så mycket bättre. Jag är en helt annan människa i dag. Gladare och piggare, självförtroendet är också mycket bättre. Som en extra bonus har jag blivit en mycket bättre pappa, understryker han.

För första gången har Niklas Elmeholt vågat sig upp på en studsmatta.

– Bara att uppleva en sådan sak vid 39 års ålder är inte fy skam, konstaterar han.

Ja, vägen mot ett lättare liv gick så smidigt att det till och med gjort avtryck i kungliga huvudstaden. Niklas har chansen att som en av två kandidater bli årets Cambridge-man, kedjan vars rådgivare hjälpt honom med kostråd och kalorisnåla produkter.

Det blev en mager vår och har fortsatt med en lika mager sommar för Niklas. Det är nu det verkliga jobbet börjar, poängterar han.

– Egentligen handlar det inte om något hokus-pokus. Det gäller bara att vara motiverad och tänka på vad man stoppar i sig. Sedan är det inte hela världen om man unnar sig något lite extra när helgen kommer.

Nåja, när vi träffar Niklas har det kanske blivit lite väl mycket av det goda efter en semestervecka i Cypern med familjen. Tre extrakilon ska plockas bort.

– Långa promenader och ett extrapass på gymmet brukar göra susen, säger han.

Här kan du rösta på Niklas.