Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Antikroppar kan förebygga alzheimer

Annons

Antikroppar kan vara framtidens räddning för alzheimerpatienter, enligt en ny studie, rapporterar Göteborgs-Posten. Studien, som bland annat leds från Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg, omfattar tusentals patienter och har pågått i flera år.

Antikropparna påverkar de nervceller som tros förtvina hos alzheimerssjuka. Orsaken till sjukdomen är i dag inte helt klarlagd, men forskarna i studien utgår från teorin att nervcellerna förstörs av ett slags plack som utsöndras i hjärnan. De två antikroppsvarianterna motverkar just detta plack. Under behandling med den ena av antikropparna har forskarna redan kunnat se att den kognitiva försämringen hos försökspersoner bromsats upp.

Behandlingen verkar dock behöva sättas in redan innan sjukdomen bryter ut.

Försöken att behandla Alzheimersymptom med antikroppar kommer nu att gå in i ytterligare en fas innan ett läkemedel kan bli aktuellt att komma ut på marknaden. I denna fas ska forskarna testa antikropparnas effekt på ett mindre antal patienter, men endast patienter som man slagit fast har ett tidigt stadium av sjukdomen. Det kan vara ett bekymmer då Alzheimer är svårt att diagnostisera.

Man måste göra långa studier så att man har tillräckligt lång behandlingstid, säger Kaj Blennow, ansvarig för studiens svenska del vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Det dröjer troligen minst sju år innan första preparatet kan finnas ute på marknaden.

Men vi måste först visa att man blir bättre, även om tecknen hittills är gynnsamma. Om fem år vet vi säkert, säger Blennow.

Mer läsning

Annons