Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Antalet lekplatser halveras

Ungefär hälften av Kramfors kommuns 32 offentliga lekplatser ska skrotas. Det gäller lekplatser som anses vara lite använda.

– Vi har redan påbörjat arbetet, säger kommunens tekniska chef Staffan Östman.

Tekniska kontorets personal har åkt runt och tittat på lekplatserna. Försökt bedöma hur många barn som finns i området och hur flitigt utnyttjade lekplatserna är. På vissa håll bor knappt några barn kvar och lekplatserna står oanvända, betonar Staffan Östman.

Det handlar dessutom om säkerhetsaspekter, påpekar han.

– Flera av lekplatserna har utrustning som börjar bli sliten och som annars måste bytas ut.

Det är inte av besparingsskäl som indragningen genomförs. Tanken är att utifrån den budget som finns i dag ska man istället kunna underhålla de lekplatser som finns kvar bättre.

– Skulle däremot alla lekplatser finnas kvar hade vi behövt en större påse pengar, nu kan vi underhålla de som används i stället.

Staffan Östman poängterar också att det inte bara är kommunen som har lekplatser barn får använda.

– Krambo har till exempel lekplatser på många håll i kommunen.

En av de lekparker som redan nu tagits bort låg vid Slingervägen på Norrlimsta i Kramfors. Det är en lekpark som bland andra trebarnsmamman Veronica Sundström brukar besöka. Hon kontaktade kommunen när hon fick beskedet och fick då höra att de räknat ut att det bara fanns sju barn i området.

– Men det stämmer inte alls, det bor minst 30 barn inom en omkrets på 300 meter, jag tycker det är självklart att det ska finnas en lekpark så här centralt. Vi mammor brukar också träffas där.

Självklart ska lekanordningarna vara säkra och följa de regler EU har, påpekar hon.

– Men då tycker jag att man ska åtgärda felen istället för att ta bort lekparken.