Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Antalet konkurser ökade i fjol

Annons

Antalet aktiebolag som gick i konkurs i fjol steg till 6 480, en ökning med 4 procent jämfört med 2012, visar årssiffror från kreditupplysningsföretaget Creditsafe.

Konkursnivån är därmed på den högsta nivån på 15 år.

Enligt Creditsafes Sverigechef Krister Jonsson kan man dock nyansera bilden.

"Under hela hösten har vi faktiskt sett en ljusning. Det är stora skillnader mellan årets inledning och avslutning och vi ska komma ihåg att läget ser betydligt bättre ut nu när vi inleder 2014", skriver han i en kommentar.

Enligt kreditupplysningsföretaget UC ökade antalet konkurser främst inom branscherna information och kommunikation samt fastighetsservice och kontorstjänster.

I Stockholms län ökade konkurserna med 4 procent, medan konkurserna i skånska bolag blev 12 procent fler i fjol jämfört med året före. I Västra Götaland låg ökningen på 11 procent, vilket hänger samman med problem inom byggindustrin och transportbranschen, skriver UC i ett pressmeddelande.

"Vi räknar även med en stark privatkonsumtion under året till följd av låga räntor samt ökade disponibla inkomster. Detta innebär att UC:s prognos för 2014 är att företagskonkurserna kommer att minska med 2-3 procent", skriver UC:s vd Roland Sigbladh i en kommentar.

Mer läsning

Annons