Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Antalet bluffakturor fortsätter öka

Antalet bluffakturor i Västernorrland fortsätter att öka.
Det visar färsk statistik från Brottsförebyggande rådet, BRÅ.

På sommaren är ökningen av bluffakturor som störst. Bluffmakarna passar på när ordinarie personal går på semester i tron att semestervikarierna inte har lika bra koll på fakturor. Men en sammanställning som företaget Visma gjort på statistik från BRÅ visar att bluffakturorna ökat även under årets första månader. Första halvåret i år ökade antalet anmälningar i Västernorrland med 4 procent jämfört med samma period förra året.

– Antalet anmälningar som leder till rättegång och fällande domar är tyvärr är bara toppen på ett isberg. Därför måste vi ständigt påminna politiker och myndigheter om att sätta in ännu mer kraftfulla åtgärder mot den här typen av bedrägerier, säger Rolf Dahlberg, vd för Visma.

Under det första halvåret 2012 registrerades 45 anmälningar om bedrägerier med falska fakturor i Västernorrland. Motsvarande period i år ökade anmälningarna till 47.

I landet som helhet registrerades 5 822 anmälningar om bedrägerier med falska fakturor under det första halvåret 2012. Motsvarande period i år ökade anmälningarna till 8 398. Det är den högsta siffran för årets första sex månader sedan BRÅ började arbeta med den här statistiken 2004. Uppgången under det första halvåret i år kommer efter en kraftig minskning i hela landet 2012. Då sjönk antalet anmälningar med 20 procent.

– Redan i slutet av förra året gick det att ana att en kraftig ökning av fakturabrotten i Sverige var på väg. I väldigt hög grad är det landets viktiga småföretagare som drabbas, säger Rolf Dahlberg.

Skåne och Stockholms län svarar för merparten av anmälningarna. Åtta av tio misstänkta brott i landet anmäldes i de båda länen. Antalet anmälningar av bluffakturor ökade i elva län under första halvåret och minskade i tio.