Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anstalt jämförs med Guantánamo

Annons

I tre månader satt en man isolerad på Norrtäljeanstalten i något som personalen beskriver som Guantánamo-liknande förhållanden.

Ljuset på dygnet runt är inget ovanligt, säger anstaltschefen.

Ljuset i cellen ska ha varit på dygnet runt och 20-åringen ska ha tvingats gå på toaletten med dörren öppen. Samtidigt ska han endast ha haft en madrass på golvet att sova på, skriver Norrtelje Tidning.

Det är horribelt och har för längesedan passerat rimlighetens gräns, säger en anställd till tidningen.

Mannen isolerades efter ett rymningsförsök den 30 juli. Isoleringen skulle ha avslutats den 14 augusti, enligt ett beslut som Norrtelje Tidning tagit del av. Men anstaltschefen Torbjörn Nyberg säger att det inte finns någon tidsgräns.

Det är kopplat till den riskbedömning vi gör, säger han.

Nyberg vill inte uttala sig om mannen, på grund av sekretess. Men generellt sett är det inte konstigt att ljuset är på dygnet runt.

Om man har sekundbevakning på en person kan det inte vara kolsvart för då ser man inte vad personen gör. Det är ofta för att förhindra självskadehandlingar. Däremot regleras ljusflödet med en dimmer, säger han till TT.

Det finns ingen tidsgräns för hur länge en person kan sitta isolerad, men det ska omprövas minst var tionde dag.

TT: Är det vanligt att sitta isolerad så här länge?

Oftast sitter man kortare, det här är nog den personen som suttit längst vad jag kan minnas.

Kriminalvårdens säkerhetschef Per Westberg har skrivit under de tre senaste omprövningsbesluten om isolering men kände inte förrän nyligen till vad som hade skett.

När det här blev känt i detalj för mig har jag agerat. Den här klienten finns nu inte längre kvar i isolering utan har fått en annan typ av placering, säger Per Westberg.

Mer läsning

Annons