Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anställda på HVB-hem måste få hedra den mördade

I måndags mördades en ung kvinna som jobbade på ett HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn. Mordet ägde rum på ett boende i Mölndal men händelsen har skakat om hela Sverige.

Att personal och fackliga företrädare oroas över säkerheten på boendena är fullt förståeligt. Deras oro måste tas på allvar och insatser för att säkra lugn och trygghet på boendena måste nu genomföras.

Bortsett från själva säkerhets- och arbetsmiljöaspekten finns det dock också en känslomässig aspekt. En ung människa har berövats livet och tragedin berör många.

Som allehanda.se har rapporterat tog kollegor i Örnsköldsvik initiativ till en sorgemanifestation för att hedra minnet av den döda. "Manifestationen på söndag, då personal och barn ska samlas, är lite av vår krishantering och vårt sätt att uttrycka sorg", som en av initiativtagarna uttryckte saken.

Men kommunen säger nu nej. Någon manifestation vill man inte veta av och cheferna som sätter stopp hänvisar till kommunens rutiner.

Maken till bristande fingertoppskänsla får man leta efter. Agerandet är respektlöst mot personalen, som förtjänar både stöd och sympati.

Självklart måste personal som vill hedra en kollega som har mördats i tjänsten få göra detta. Att krisbearbetning motarbetas genom överdrivet regelrytteri, kan inte vara rimligt.

Låt sorgen få ha sin gång. Låt såren få läkas.