Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anställd på Trafikverket polisanmäls – nöjesresa bedöms som muta

Två anställda på Trafikverket lät sig bjudas på hockey-VM i Stockholm 2013. Nu gör Trafikverket en åtalsanmälan mot en av dem. Det handlar om en anställd som arbetar i Härnösand.
– Det står i strid med Trafikverkets uppförandekoder, skriver Trafikverkets underhållschef Anna Lundman i en anmälan till deras personalansvarsnämnd.

Våren 2013 genomfördes hockey-VM i Globen i Stockholm. De två trafikverksanställda och fyra andra personer som arbetar som underleverantörer och leverantörer åt Trafikverket fick se kvartsfinalen på plats.

De åkte med tåg till Stockholm, fick bo två nätter på hotell, äta god mat och dricka alkoholhaltiga drycker. Det blev även besök på pubar och nattklubbar samt taxiåkning till ett totalt värde av drygt 60 000 kronor.

Men ingen av dem betalade något ur egen ficka.

Det var för drygt två år sedan som Trafikverket fick kännedom om att de två anställda var kallade till polisförhör i en annan polisutredning. Det var en underleverantör (ett stort entreprenörsföretag) till Trafikverket som tagit initiativ till den.

Läs också: Klotter i september på Trafikverkets nätstation – polisanmälan den här veckan

En av dem, verksam i Linköping, åtalades men frikändes senare i tingsrätten. Samma inställning hade även hovrätten. Men Trafikverkets ansvarsnämnd har ändå utdelat en varning till honom.

Trafikverket väljer nu att även polisanmäla den anställde i Härnösand. I anmälan konstateras att mannen uppgett för sin chef att han blivit bjuden på resan. Men han kunde inte uppge några detaljer kring resans omfattning, inte heller om kostnaden.

Enligt trafikverkets underhållschef Anna Lundman har mannen skadat Trafikverkets anseende. Till personalansvarsnämnden som också ska prova frågan, rekommenderar hon att mannen ska avskedas.

– Det här är i sådan omfattning att det kan vara tal om tagande av muta, hävdar Anna Lundman.

Trafikverket har regler för representation. Tumregeln är att personalen inte ska bli bjuden på någonting alls när det gäller relationen till underleverantörer.

"Det är viktigt att man tydligt tackar nej när man får ett erbjudande som kan bedömas som en muta. Det måste också ske som en aktiv handling. Det räcker inte att enbart kasta erbjudandet i papperskorgen för att undgå risken att göra sig skyldig till mutbrott", skriver Trafikverket i sin policy.

– Vi har en väldigt tydlig policy och uppförandekod. Det är nolltolerans som gäller, säger Trafikverkets chefsjurist Charlotta Lindmark.

Läs också: Skriver protestbrev till Trafikverket – om "bortglömda" väg 786: "Färdas med livet som insats"