Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ansökan om Kallak-gruva otillräcklig

Annons

Länsstyrelsen i Norrbotten anser i ett yttrande att Jokkmokk Iron Mines AB:s ansökan om den planerade gruvbrytningen utanför Jokkmokk är otillräcklig.

Jokkmokk Iron Mines AB:s (Jimab) har "inte tillräckligt tydligt visat hur den planerade gruvnäringen kommer att påverka rennäring, natur- och kulturvärden, energiproduktion, kommunikationer med mera", enligt länsstyrelsen.

Miljökonsekvensbeskrivningen motsvarar inte kraven, enligt yttrandet.

I ett pressmeddelande skriver länsstyrelsen att det inte går att bedöma om gruvverksamhet är lämplig i området. Det får inte "råda några tveksamheter vilken påverkan gruvverksamheten kommer att medföra".

Bolaget har bland annat sagt att rennäringen kommer att återgå till samma nivå efter att arbetet med gruvan är slut. Men i yttranden skriver länsstyrelsen att det är oklart om och hur det skulle vara möjligt.

Åsa Persson, bergmästare och chef vid Bergsstaten, säger att länsstyrelsens yttrande var väntat i ett så pass förhållandevis tidigt skede i processen.

Det är ingenting förvånande. Vi hade väntat oss att det skulle komma krav på kompletteringar, säger Persson till TT.

Nu ska Bergsstaten gå igenom allt material från länsstyrelsen och jämföra kraven med den miljökonsekvensbeskrivning som Jimab först skickade in, och sedan avgöra vilket nytt material företaget ska avkrävas - och när det måste lämnas in.

Det är klart att det kommer ett föreläggande om kompletteringar, men vi måste formulera det först, säger Persson.

Den planerade gruvan är mycket omdiskuterad och har mötts av starka protester. I går inleddes rättegången i Gällivare tingsrätt mot tre aktivister som åtalats sedan de protesterat under sommarens provbrytningar.

Länsstyrelsens yttrande tar ställning till om det finns konkurrerande markintressen som bör gå före gruvverksamheten, till exempel rennäringen. Om länsstyrelsen bedömer att rennäringen bör gå före kan antingen Bergsstaten hålla med eller, om de tycker annorlunda, lyfta ärendet till regeringen. Bergsstaten kan självt inte gå emot länsstyrelsen.

Skulle både länsstyrelsen och Bergsstaten säga nej till gruvbolagets ansökan om koncession kan bolaget överklaga hos regeringen.

Mer läsning

Annons