Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ansiktslyftning för Docksta friskola

LÄSARTEXT
Onsdagen den 15 augusti var det dags för Docksta Friskolas styrelse att köra en skiva baklänges. Då hade ordföranden Malin Pettersson kallat styrelsemedlemmarna med respektive att ställa tillbaka allt de flyttade undan före renoveringen. Det var ca 20 personer som kunde komma.

Det var Docksta Bordtennisklubb Aktiebolag (DBTKAB) som sökt och fått anslag från Boverket och med hjälp av detta startat en renovering av övervåningen i skolan. När man kommer in på övervåningen möts man av en skinande fräsch skola. Det man har gjort är ett nytt tak, ny belysning med dimmerljus, nya golv och målning av tre klassrum, korridoren och personalrummet.

2005 var skolan nerläggningshotad för andra gången. Då köpte DBTKAB skolan, gjorde en helrenovering genom en fantastisk arbetsinsats av Vibyggeråborna och hyrde sedan ut den till kommunen.

DBTK med olika underbolag är fortfarande en drivkraft i samhället som det var redan förra seklet, även om numera mycket av den operativa verksamheten görs genom Byalaget.

När nästa nedläggningshot skulle verkställas 2013, hade man redan ansökt om och fått beviljat friskola, så då startades friskolan med 57 elever.

Många frågetecken fanns vid friskolestarten bland Vibyggeråborna - inte minst ekonomiska. Skulle elevpenningen räcka, skulle barnantalet sjunka eller hålla sig? Lyckligtvis har det hela flutit på bra. Det kommer att vara 59 elever som börjar skolan i år! Pengarna har också räckt till en hel del förbättringar. Man har bland annat för skolgården inskaffat lekutrustning, grillplats, planterat träd och buskar. Tillsammans med DBTKAB har skolgården asfalterats och målats och en ny sarg har byggts på hockeybanan. Där var även Vibyggerå församling med och sponsrade.

Till skolverksamheten har man under åren köpt in bland annat 20 datorer och kompletterande utrustning till slöjdsalarna. Det har heller inte varit svårt att anställa behöriga lärare. Man har också kunnat skicka personalen på olika utbildningar.

Det var verkligen ett glatt gäng och optimistiskt gäng, som den här kvällen gjorde i ordning skolan för den sjätte skolstarten som friskola.

Karl-Anders Nordström Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel