Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anrikt stipendium för smålänning till Ångermanland: "Det känns fantastiskt bra"

Hon är smålänningen som flyttade till Borås för en tryckpress. Hon finns representerad på både Moderna museet och British museum. Hon är Kristina Thun och är utsedd till årets stipendiat hos Grundsunda hembygdsförening.

Fyra veckors avgiftning. Ungefär så beskriver Kristina Thun vistelsen i den lilla röda stugan som ägs av Grundsunda hembygdsförening. Inget rinnande vatten i stugan, diskar det gör man utomhus, det finns en tv men den fungerar inte.

– Det betyder jättemycket att få vara här en månad. Att bara få släppa allt, det blir lite som en avgiftning och det kommer bli lyxigt att komma hem och få varmvatten direkt ur kranen.

Läs mer: Ny styrelse i Grundsunda Hembygdsförening

Grundsunda kulturstipendium har delats ut i 52 år i rad. Stipendiaten skickar in en ansökan och utses sen av en kommitté från Grundsunda hembygdsförening. Efter det väntar en fri vistelse under några sommarveckor i en stuga vid Prästsjön i Grundsunda, samt en summa på 15 000 kronor.

Kristina Thun började med måleri men berättar att hon halkade in på grafik för tio år sedan.

– Jag jobbar mest med grafik, och främst med litografier och etsningar.

Att arbeta med grafik är inte helt enkelt berättar Kristina, och nämner att hon flyttade till nuvarande bostadsorten Borås eftersom det finns en speciell tryckpress för bland annat litografier där.

– Men det är flera tekniktrösklar som man måste komma förbi innan man kan göra det man vill. Sammanlagt har jag gått över tio år på olika konstutbildning, främst inom grafik.

Det vilar ett lugn över hennes verk. Inga våldsamma färger som sticker ut men som ändå får betraktaren att stanna till. Den konstintresserade Ångermanlänningen kan ha träffat på hennes konst tidigare. Under våren har Kristina Thun ställt ut på galleri Lokomotiv i Örnsköldsvik, och det eftersom hon var Örnsköldsviks Kollektiva Konstnärsverkstads grafikstipendiat 2014. Det gjorde också att Kristina Thun fick upp ögonen för staden och känner sig lite hemma.

Läs mer: Konst som ställer frågor – grafikstipendiaten Kristina Thun på Galleri Lokomotiv

Under sina fyra veckor i Grundsunda har hon arbetat med pågående verk.

– Jag har tagit med mig verk som jag ska slutföra inför en utställning i höst i Sölvesborgs konsthall.

Men först ska Kristina Thun få ha lugn och ro i sin stuga ett tag till. Kanske tar hon en cykeltur in till Husum eller går en promenad på gamla stigar trampade av tidigare stipendiater.

■ ■ För mer nyheter från Ångermanland varje dag – följ Allehanda.se på Facebook.