Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anpassade skärgårdsturer - nytt kustföretag startas

/
  • Ett nytt företag ska göra att alla får tillgång till skärgården i Höga Kusten-området. Här är en av båtarna som köpts in.

Ett nytt företag har startats. High Coast Sea ska göra skärgården tillgänglig för alla genom handikappanpassade turistbåtar.

Annons

High Coast Sea, ett nystartat företag, ska göra att alla får tillgång till skärgården i Höga Kusten. Företaget kommer erbjuda handikappanpassade turer inom sportfisketurism, båtcharter, godstransporter med mera. Tanken är ett erbjuda skärgårdsturer för alla.
- Vi kommer att erbjuda alla både rena transportturer till kustöarna, fisketurer, dagsturer till havs med förtäring och i förlängningen även specifika upplevelser som sälsafari samt Njutfiske, säger Stefan Nilsson som tidigare har drivit HiCoast-Gokart i
Kusthallen, Nordingrå, i ett pressmeddelande.

Verksamheten möjliggörs tack vare bidrag från länsstyrelsen och består av två handikappanpassade båtar av märket ”Fred 25”. Båten är en smidig och grundgående båttyp av aluminium. Förlagan är en rysk patrullbåt och konstruerad så att funktionshindrade kan manövrera den alldeles på egen hand. Båttypen kan ta upp till tolv rullstolar/passagerare, förses med kapell och nå en topphastighet av 35 knop.
- Båtarna kommer att vara på plats i Höga Kusten till försommaren, men först ska de exponeras på några mässor, säger Agne Säterberg som också driver Lappuddens Friluftscenter i Nordingrå.

En av båtarna kommer dessutom under sommaren att gå i daglig linjetrafik mellan Norrfällsviken och Ulvön, en förbindelse som i nuläget inte existerar.
- Vi kommer att köra tre turer dagligen och förbättra infrastrukturen avsevärt för de som på ett snabbt och smidigt sätt vill ta sig mellan Ulvön och fastlandet, berättar Agne Säterberg.

Båtarna kommer att färdas Höga Kustens skärgård, från Sundsvall/Härnösandsområdet och upp till Örnsköldsvik.

Agne Säterberg och Stefan Nilsson är initiativtagarna och de som kommer att sköta verksamheten i sommar.

Annons