Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anorexia ökar risk att dö i cancer

Annons

Kvinnor som varit så svårt sjuka i anorexia att de vårdats på sjukhus löper fördubblad risk att redan i medelåldern dö i någon cancersjukdom.

Särskilt hög är risken att dö i hudcancerformen malignt melanom eller någon form av gynekologisk cancer, visar en svensk studie.

Studien svarar inte på varför dödligheten, trots att cancerfallen inte var fler, är så mycket högre bland kvinnor med anorexia jämfört med bland andra kvinnor, skriver UNT.

Man kan tänka sig flera orsaker till detta, till exempel att cancern upptäcks i ett senare mer svårbehandlat stadium, att självsvälten minskar motståndskraften mot sjukdomen eller att kvinnorna på grund av risken för svåra biverkningar får en mindre tuff behandling än mer välnärda kvinnor med cancer. Det krävs dock nya studier för att undersöka detta närmare, säger Georgios Karamanis, ST-läkare i psykiatri, till UNT.

Forskarna ville testa en teori som hävdar att ett mycket lågt kaloriintag kan skydda mot cancer.

Teorin grundar sig bland annat på djurförsök som visar att djur som hålls på nästintill svältkost utvecklar tumörer i betydligt mindre utsträckning än djur som får äta fritt, säger Georgios Karamanis.

Men någon liknande sänkt risk för tumörsjukdomar hos kvinnorna med anorexi, visades inte.

Georgios Karamanis tycker inte att resultaten av studien ska föranleda några konkreta åtgärder, som screening av anorexipatienter. För det krävs mer omfattande undersökningar av vad resultaten egentligen beror på.

Vi har inte några svar, men ännu fler frågor nu. Vi kan inte rekommendera något utifrån det här, säger han till TT.

Han tror dock att fler studier kommer att göras framöver.

Mer läsning

Annons