Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ännu oklart om gripna i Pakistan

Sex män, minst tre av dem amerikanska medborgare, förhördes på torsdagen i Pakistan sedan de misstänktes ha band till terrornätverket al-Qaida.

Enligt tidigare uppgifter skulle en svensk ha funnits i gruppen, men i senare rapporter nämndes inget om detta.

Svenska utrikesdepartementet (UD) hade ännu på torsdagsmorgonen inte fått information om någon gripen svensk i Pakistan.

Ambassaden försöker få kontakt med de pakistanska myndigheterna, sade André Mkandawire vid UD:s presstjänst till TT.

Pakistanska säkerhetskällor sade att männen greps i onsdags i staden Sarghoda 20 mil söder om huvudstaden Islamabad. Enligt Sargodhas polischef Usman Aswar är de gripna tre pakistansk-amerikaner - två bröder 22 och 25 år gamla och deras far - samt en egyptier, en etiopier och en eritrean. Fadern Khalid Chaudhry säges vara lokal ledare för den muslimska gruppen Jaish-e-Mohammed, och det ska vara i hans hem som samtliga greps.

Reuters källor talar om att "fem unga amerikaner", studenter i 20-årsåldern och från norra Virginia, sitter i förhör i Sarghoda och att myndigheterna genomsöker deras telefonkort och datordiskar.

De tros ha kommit hit för att ansluta sig till jihad, sade en säkerhetstjänsteman med anspelning på islams "heliga krig". Inga anklagelser har riktats mot dem. Utredning pågår om huruvida de har några band till extremistgrupper, sade en annan företrädare för myndigheterna.

I likhet med svenska UD försökte den amerikanska ambassaden i Islamabad få klarhet i de gripnas identitet. USA-ambassaden sade sig ännu inte kunna bekräfta att några amerikaner gripits.